Викладачі-управлінці взяли участь у Літній школі агрополітичного діалогу 2021

З 5 по 9 липня 2021 року викладачі Полтавської державної аграрної академії взяли участь у Літній школі АПД-2021 «Підходи аграрної політики до розвитку сільських територій та їхнє відображення в рамках аграрної освіти». Захід із підвищення кваліфікації організовано в межах проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» у співпраці з Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

Під час 5-денного інтенсиву в Літній школі працювали 24 учасники з 13 закладів вищої освіти з різних міст України, серед яких доцент кафедри публічного управління та адміністрування, к.е.н. Ольга МИРНА та асистент кафедри менеджменту Олена ЛОПУШИНСЬКА.

Запрошені експерти зі сфери науки, бізнесу, державного управління та громадянського суспільства України та Німеччини порушували важливі питання щодо аграрної політики та розвитку сільських територій. 

Керівник Літньої школи АПД Фолькер Зассе визначив методичні основи аграрної політики, аграрний аташе при Посольстві Німеччини в Україні Франк Мюллер окреслив особливості розвитку сільських територій у Німеччині, експерт із земельних питань Німеччини Катя Делльс поділилася досвідом управління земельними ресурсами.

У презентованій доктором Райнер Лангош (Вища школа Нойбранденбург, ФРН) ґрунтовній доповіді на тему «Основи аграрної політики та вимоги до курсів аграрної політики для коледжів та університетів Німеччини – опції для України» йшлося про глобалізаційні продовольчі виклики, відповіддю на які має стати реалізація стратегій комплексної аграрної політики. Доповідач підкреслив світову відповідальність із досягнення 17 цілей Плану сталого розвитку ООН до 2030 року, вісім з цих цілей мають відношення до цілей розвитку сільського господарства, напрями, пов’язані з аграрними темами. Серед інструментів аграрної політики виділено та проаналізовано структурну, цінову, соціальну та агроекологічну політики, а також політику для розвитку сільськогосподарської місцевості.

Загалом протягом п’яти днів 14 спікерів порушували актуальні питання щодо зазначеної проблематики.

Крім того, учасники школи мали змогу відвідати аграрне підприємство з німецьким менеджментом ТОВ «УІФК-АГРО» (Київська обл., Баришівський р-н, с. Коржі) та поспілкуватися з генеральним директором підприємства Дітріхом Трайсом, що дало змогу викладачам визначити основні напрями удосконалення освітнього процесу в новому навчальному році, зважаючи на сучасні вимоги і тренди на аграрному ринку праці. Приємним відкриттям стала соціальна орієнтація аграрного товариства на співпрацю із сільською громадою в культурній, освітній сферах та активна підтримка місцевої футбольної команди.

Корисним виявився і діалог із керівником ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павлом Ковалем, який назвав сучасні вимоги українського аграрного бізнесу до аграрної освіти та сфери досліджень.

Вважаємо, що заявлену у програмі мету Літньої школи АПД 2021: представлення німецького та міжнародного досвіду в галузі аграрної політики, а також сучасних викликів у цій галузі для викладачів українських аграрних закладів вищої освіти, досягнуто. Корисними виявилися і методичні поради щодо викладання навчальної дисципліни «Аграрна політика» на відповідних кафедрах, а також інформація, яка стане корисною під час розробки і викладання таких дисциплін: «Регіональне управління», «Аграрний менеджмент», «Державний бюджет», «Розвиток сільських територій», «Запобігання корупції в публічному управлінні», «Екологічний менеджмент». 

За підтримки Федерального міністерства продовольства і сільського господарства на підставі рішення Німецького Бундестаґу реалізація проєкту триватиме протягом 2022‒2024 років.

В останній день роботи школи учасники підготували фінальні презентації, у яких поділилися планами щодо використання здобутих знань і досвіду в подальшій науково-педагогічній діяльності. За результатами навчання учасники отримали сертифікати про участь у міжнародному проєкті та підвищенні кваліфікації викладачів. 

Особливу подяку висловлюємо організаторам заходу за можливість підвищити кваліфікацію викладачів і здобути нові знання!

Аудиторія: 

Діяльність: