Відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар

18-19 жовтня 2018 року на базі Полтавської державної аграрної академії відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар по програмі «ПІДТРИМКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АПК ЗАСОБАМИ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ І ТЕХНОЛОГІЙ».

Це вже не перший захід такого рівня в межах зазначеної програми, яка була започаткована у жовтні 2016 року за ініціативи кафедри інформаційних систем та технологій (колишня назва - економічної кібернетики та інформаційних технологій) факультету економіки та менеджменту ПДАА і стала оригінальною формою поєднання інтересів навчального закладу, представників ІТ компаній, які розробляють програмні додатки для агропромислових підприємств, та самих користувачів цих програмних додатків, тобто працівників аграрних підприємств.

 

Мета семінару: Ознайомлення представників аграрних підприємств різних форм власності та учасників практичного семінару з можливостями застосування сучасних onlinе-технологій та інформаційних систем в АПК; отримання практичних навичок із впровадження інформаційної системи Soft.Farm та інтеграції роботи з іншими інформаційними системами із безпосереднім занесенням даних.

Семінар на цей раз складається з двох частин – безпосередньо семінару та спеціалізованого практичного тренінгу. У ході проведення семінару передбачено ознайомлення із новими сучасними напрямками застосування широкого спектру інформаційних технологій у всіх ланках виробничої діяльності аграрних підприємств: від технологій точного землеробства, обліково-фінансових операцій до транспортування та продажу зібраного врожаю.

1-й день: 18 жовтня 2018 року

Із вітальним словом до учасників семінару звернулися перший проректор ПДАА професор Писаренко Павло Вікторович, заступник директора – начальник управління розвитку агропромислового виробництва та технічної політики Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації Палій Олег Борисович, декан факультету агротехнологій та екології доцент Маренич Микола Миколайович, а також представник Полтавської обласної громадської організації «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба».

 

Виступаючі відмітили актуальність тематики семінару на сучасному етапі інформатизації сільського господарства, підкреслили винятково важливу роль закладу вищої освіти як провідної ланки у поширенні інновацій у навчанні сучасних спеціалістів, які б відповідали потребам сучасного ринку праці, а також необхідність більш тісної взаємодії розробників програмного забезпечення та представників підприємств-споживачів.

Із доповідями про особливості застосування найсучасніших інформаційних систем у різних виробничих напрямках сільського господарства виступили доповідачі:

Мартинів Надія Володимирівна -  керівник відділу продажу ТОВ «Кварт Софт» на тему: «Побудова інформатизованого аграрного підприємства на прикладі інформаційної системи Soft.Farm» ;

Зозуля Дмитро – спікер – директор з розвитку «SmartFarming» «Культура агровиробництва. Поетапне впровадження точного землеробства на підприємстві»;

 

Кондратюк Микола Іванович (від імені ТОВ «Інтріс Трейд) на тему: «Контроль за процесом посіву та аналіз якості робіт»;

Копішинська Олена Петрівна  - канд. фіз.-мат. наук, професор кафедри інформаційних систем та технологій ПДАА на тему: «Інтерактивна карта елеваторів та система електронних торгів AGROXY для реалізації продукції рослинництва, оренди техніки та придбання насіння»;

Уткін Ю.В. – к.т.н., доцент, завідувач кафедри інформаційних систем та технологій на тему: «Системи контролю діяльності аграрного підприємства на основі супутникових систем обробки даних»

По завершенні  теоретичної частини семінару учасникам були вручені сертифікати учасників семінару.

   

У частині тренінгу заплановано майстер клас із налаштування та впровадження на реальних підприємствах (представники яких є присутніми на семінарі) інформаційної системи для аграріїв Soft.Farm та відпрацювання практичних навичок у освоєнні основного інструментарію даної системи під керівництвом представників компанії розробника і особисто ментора проекту Soft.Farm Кондратюка Миколи Івановича, а також викладачів кафедри інформаційних систем та технологій доцента Уткіна Юрія Вікторовича та професора Копішинської Олени Петрівни.

Заняття заплановано проводити у центрі підготовки користувачів інформаційної системи Soft.Farm, який було відкрито в ПДАА в 2016 році і в якому пройшли підготовку 128 сертифікованих користувачів.

 

2-й день: 19 жовтня 2018 року (тренінг)

Для проведення такого рівня тренінгу, ментором проекту була розроблена ситуаційна задача для агронома, яка включає набір його функцій та підібрані вихідні дані. Завданням тренінгу було виконати дану ситуаційну задачу, використовуючи можливості інструментарію інформаційної системи Soft.Farm.

Робота учасниками тренінгу проводилась в активному режимі із наглядними демонстраціями варіантів рішення та отриманого результату засобами мультимедіа.

 

Практична робота учасників тренінгу забезпечувалась необхідним роздатковим матеріалом, методичними рекомендаціями та змодельованою навчальною задачею на індивідуальних флеш-носіях.

За результатами тренінгу та успішного складання тесту, учасникам було вручені сертифікати на право впровадження та експлуатації інформаційної системи Soft.Farm встановленого зразка за підписом Генерального директора компанії «Кварт-Софт» Кондратюка Сергія Івановича.

     

 

 

 

 

 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: