У міжкафедральній науково-дослідній лабораторії «Субкритичні технології в харчових виробництвах» розпочато дослідження ще в одному науковому напрямі

В міжкафедральній науково-дослідній лабораторії «Субкритичні технології в харчових виробництвах» доцент кафедри харчових технологій Дубова Г. Є. розпочала дослідження ще в одному науковому напрямі – «Наукові основи біотехнології ароматизації харчової продукції».

 

Свого часу за підтримки директора Наукової лабораторії «Heals Sciences and Psychology» Єльського університету (США) Lawrence E. Marks була розпочата і триває робота з дослідження можливостей використання рослинної сировини як джерела ферментів і попередників для утворення аромату в харчовій продукції. Наразі для продовження роботи щодо отримання компонентів для ферментативних реакцій необхідні особливі умови, які створюються в середовищі субкритичної води. Обробка субкритичною водою дозволяє не тільки ефективно екстрагувати поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) з насіння чіа, амаранту, льону та іншої ліпідовмісної рослинної сировини, а й здійснювати реакцію відщеплення ПНЖК від гліцерину, тобто отримувати вільні жирні кислоти. Унікальність досліджень у лабораторії «Субкритичні технології в харчових виробництвах» полягає в екстрагуванні вільних жирних кислот, які наділені високою реакційною здатністю для неочищених рослинних ферментів. Цей  науковий напрям уже обговорюється на міжнародних конференціях, зокрема, на такій, як «Research of the process of isolation of free unsaturated fatty acids by subcritical water» (International scientific and practical conference «Science, engineering and technology: global trends, problems and solutions»: Conference proceedings, September 25 – 26, 2020. Prague: Izdevnieciba« Baltija Publishing», 2020. Р. 41 – 43).

 

Здобувачі вищої освіти спеціальності «Харчові технології» вже зацікавилися науковими дослідженнями у цьому напрямі й активно беруть у них участь.

 

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: