Студенти інженерно-технологічного факультету пропагують боротьбу з насильством

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня включно проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», яку ініціював у 1991 році Перший всесвітній інститут жіночого лідерства. Дати початку та завершення цієї кампанії вибрані не випадково, адже вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

 

 

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює такі важливі дати:
• 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.
• 1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом.
• 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством.
• 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.
• 5 грудня – Міжнародний день волонтера.
• 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі.
• 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.
• 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Адміністрація, викладачі, куратори та здобувачі вищої освіти Полтавського державного агарного університету стали активними учасниками Всеукраїнської акції. Заходи на її підтримку проходили в кілька етапів [1, 2].
Завершальним акордом для студентів інженерно-технологічного факультету стала зустріч із омбудсменом учасників освітнього процесу ПДАУ Олександром Помазом.
9 грудня 2020 р. під час бесіди зі студентами 3 курсу спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» було обговорено важливі питання взаємовідносин у родинах, академічних групах, робочих колективах. Омбудсмен наводив цікаві історичні факти прояву не найкращих рис людського характеру, що, на жаль, існують і сьогодні в суспільстві. Перевагою сучасного стану боротьби за права учасників освітнього процесу є реальна підтримка адміністрацією вишу прав і свобод людей і потужна законодавча база, що врегульовує взаємовідносини у колективах.
Щоб ідеї акції поширити серед усіх учасників навчально-виховного й освітнього процесу університету, здобувачі вищої освіти разом із заступником декана з виховної роботи інженерно-технологічного факультету ПДАУ Юлією Овсієнко поширили у навчальних корпусах і гуртожитках інформаційні  матеріали, надані Департаментом соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації: «Збираєшся за кордон – потурбуйся про власну безпеку», «План безпеки: ваші кроки у випадку домашнього насильства», «Розірви коло насильства», «Насильство – це злочин, від якого страждають найрідніші люди», «Домашньому насильству немає виправдання».
Проблеми суспільства необхідно обговорювати для подальшого їх розв'язування. Участь у публічних обговореннях є підтвердженням соціальної зрілості сучасної молоді. Підтримка акцій вселяє надію на глибоке усвідомлення проблеми і спрямування активності на запобігання поширенню негативних суспільних тенденцій.
Студенти інженерно-технологічного факультету не підтримують насильства у будь-яких його формах і проявах і всіх закликають долучатися до протидії йому!

Юлія Овсієнко


У дописі було використано матеріали електронних ресурсів:
1. Бесіда зі здобувачами вищої освіти спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» на тему «Протидія насильству та захист прав» URL: https://www.pdaa.edu.ua/news/besida-zi-zdobuvachamy-vyshchoyi-osvity-spe...
2. Полтавський державний аграрний університет активно долучився до участі у Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства» URL: https://www.pdaa.edu.ua/news/poltavskyy-derzhavnyy-agrarnyy-universytet-...