Бесіда зі здобувачами вищої освіти спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» на тему «Протидія насильству та захист прав»

На інженерно-технологічному факультеті Полтавського державного аграрного університету відбулася бесіда зі здобувачами вищої освіти 3 курсу спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» на тему «Протидія насильству та захист прав». Зустріч була організована соціальним педагогом психологічної служби ПДАУ Юлією Овсієнко за підтримки адміністрації факультету. Підґрунтям для бесіди стали матеріали, надані представниками Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров'я» за сприяння проректора із науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку вишу Тамари Шаравари, відповідно до тематик зустрічей «Школи куратора ПДАУ» [1, 2].

У процесі бесіди зі здобувачами вищої освіти були визначені основні ознаки і прояви насильницьких дій, їх ідентифікація й алгоритм вчинення насильства. Особлива увага була зосереджена на визначенні осіб, яких згідно із законодавством вважають учасниками насильницьких дій [3].

Щодо типології насильства, то, крім повідомлень, представлених на світлинах, студенти активно наводили приклади проявів фізичного, психічного й економічного видів насильства, факти існування яких часто оприлюднюють засоби ЗМІ.

Завершальним акордом зустрічі стало питання про можливість отримання кваліфікованої допомоги жертвами насильства від фахівців. Деталізовано перелік служб, їх повноваження і контактні номери телефонів, за якими у разі необхідності варто звернутися за консультацією або подальшою допомогою.

 

Досвід практичної діяльності Полтавського обласного благодійного фонду "Громадське здоров'я" свідчить про те, що негативних ситуацій краще уникати, бути обачними і передбачити можливі неприємні наслідки участі у сумнівних подіях, але ця мудрість приходить з роками. Проте після участі здобувачів вищої освіти у бесідах, тренінгах, зустрічах, організованих на матеріалах, наданих спеціальними організаціями, молодь поводиться більш обачно та розважливо, оскільки може ідентифікувати неадекватну поведінку людини як порушення прав або свобод по відношенню до іншої особи [2]. Тобто, крім суспільного осуду й адміністративних стягнень, справа може закінчитися навіть притягненням кривдника до кримінальної відповідальності. Отже, найкращим розвитком сюжету подій є запобігання насильству, недопущення його проявів у будь-якому вигляді [3].

 

Юлія Овсієнко

У дописі було використано матеріали електронних ресурсів:

  1. 1.Підписання угод між Полтавською державною аграрною академією і Полтавським обласним благодійним фондом "Громадське здоров'я".URL: https://www.pdaa.edu.ua/news/pidpysannya-ugod-mizh-poltavskoyu-derzhavnoyu-agrarnoyu-akademiyeyu-i-poltavskym-oblasnym (дата звернення: 24.11.2017).

  2. Про запобігання та протидію домашньому насильству : Закон України від 07.12.2017 р. № 2229-VIII. Дата оновлення: 01.01.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text (дата звернення: 24.11.2017).

  3. Співпраця з Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров’я»: Школа кураторівURL: https://www.pdaa.edu.ua/news/spivpracya-z-poltavskym-oblasnym-blagodiynym-fondom-gromadske-zdorovya-shkola-kuratoriv (дата звернення: 24.11.2017).

 

Аудиторія: 

Діяльність: