Полтавський державний аграрний університет активно долучився до участі у Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства»

Історія акції офіційно розпочалась у 1999 році, коли Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за припинення насильства щодо жінок. Щороку в цей день у різних країнах по всьому світу розпочинається акція “16 днів проти насильства”.

Наш виш завжди бере активну участь у цій акції, оскільки основними її завданнями є привернення уваги спільноти до двох актуальних проблем – домашнього насильства та торгівлі людьми, запобігання та протидія їм, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради захисту прав людини.

25 листопада 2020 року на підтримку акції для здобувачів вищої освіти інженерно-технологічного факультету спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» було організовано й проведено бесіду на тему «Протидія насильству та захист прав» [1].

1 грудня 2020 року за ініціативи адміністрації вишу проректорка із науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара організувала та провела під час планового засідання «Школи кураторів ПДАУ» онлайн-зустріч із представницею Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» Дариною Бридун на тему «Гендерно обумовлене насилля в сім’ї».

Обговорення теми продовжилося на зустрічах, організованих й проведених соціальною педагогинею психологічної служби ПДАУ Юлією Овсієнко за підтримки адміністрації інженерно-технологічного факультету для здобувачів другого і четвертого курсів спеціальності 133 «Галузеве машинобудування».

 

Акція “16 днів проти насильства” – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини. Подібні масштабні проблеми можна подолати лише спільними зусиллями, забезпечивши комплексний підхід до їх розв’язання: попередження наступних випадків насильства, притягнення до відповідальності кривдників і надання якісної кваліфікованої допомоги тим, хто її потребує.

 

Для здобувачів вищої освіти такі зустрічі є надзвичайно цікавими і корисними, адже саме у цьому віці молодь наважується на перші серйозні стосунки, у студентському колективі з’являються перші родини. Якими будуть стосунки в них, яка атмосфера пануватиме у домівках, і як часто їх діти будуть відчувати тепло і затишок родинного кола залежить саме від них. Головне, щоб наша молодь зрозуміла, що будь-які проблеми завжди можна розв’язати без насильства, без приниження гідності, а лише в процесі пошуку взаєморозуміння. Якщо ситуація надто складна, то завжди можна звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців, які мають професійний досвід і обов’язково зможуть вирішити ситуацію. Тож єднаймося проти насилля!

Юлія Овсієнко

У дописі було використано матеріали електронних ресурсів:

1. Бесіда зі здобувачами вищої освіти спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» на тему «Протидія насильству та захист прав» URL: https://www.pdaa.edu.ua/news/besida-zi-zdobuvachamy-vyshchoyi-osvity-specialnosti-133-galuzeve-mashynobuduvannya-na-temu

 

Аудиторія: 

Діяльність: