Міжкафедральний круглий стіл «Якість, безпечність та екологічність харчових продуктів»

15 березня щорічно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Датою для святкування цього дня була обрана річниця з дня історичної промови американського президента Джона Кеннеді 1961 року, в якій він назвав чотири основних права: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим. Згодом цей список був розширений, і до нього увійшли право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове довкілля.

Кожного року за ініціативою Міжнародної організації споживачів (Consumers International) визначається гасло Всесвітнього дня захисту прав споживачів, яке одночасно стає пріоритетною темою року для досягнення окресленої мети та поєднання на цьому шляху спільних зусиль об’єднань споживачів різних країн.

В Україні захист прав споживачів забезпечує держава згідно зі статтею 42 Конституції України. У 1991 році Україна однією з перших на пострадянському просторі прийняла Закон «Про захист прав споживачів».

У Полтавській державній аграрній академії вже другий рік поспіль стало традицією відзначати це свято засіданням міжкафедрального круглого столу, зокрема й цьогоріч 16 березня був проведений міжкафедральний круглий стіл «Якість, безпечність та екологічність харчових продуктів». Учасниками та організаторами цього заходу були викладачі та співробітники кафедри харчових технологій: Н. В. Будник, А. П. Кайнаш, В. О. Сукманов, Г. Є. Дубова, В. С. Тендітник, В. М. Юхно, Т. С. Кодак, В. В. Мартусь, А. Ю. Лукаш, а також викладачки кафедри підприємництва і права О. В. Калашник і С. Е. Мороз. Активну участь у роботі круглого столу взяла викладачка кафедри рослинництва О. В. Бараболя. Особливу зацікавленість до ключових питань круглого столу виявили і здобувачі вищої освіти спеціальності  181 «Харчові технології», які були присутні на заході, також онлайн долучилася студентка 4 курсу Смірнова Дарина, яка працює провідною фахівчинею у Громадській спілці «Співтовариство виробників і споживачів бобових України».

 

Забезпечення конституційних прав громадян як споживачів на відповідну якість і безпечність товарів, робіт, послуг, отримання необхідної, достовірної та доступної інформації про них – один із пріоритетних напрямів діяльності управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Тому круглий стіл не міг відбутися без представників цієї установи. Наталія Миколаївна Катеренчук, головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Полтавської області, під час роботи круглого столу виступила з доповіддю та відповіла на всі запитання присутніх. Також гостею круглого столу була Надія Леонідівна Ремізова, начальниця науково-дослідного центру випробування харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія», яка доповіла про якість і безпечність не лише харчових продуктів, а й предметів побуту та освітлення, навела цікаві приклади з роботи їхньої установи зі споживачами, дала вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

У режимі онлайн до роботи круглого столу приєдналися представниця відділу якості компанії «Данон» Анастасія Іокіманська та фахівчиня із залучення та розвитку талантів Юлія Моргун, які розповіли про якість і безпечність продукції їхньої компанії.

Загалом круглий стіл був досить цікавим та інформативним.

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: