Діалоги молоді з метою покращення публічного управління в майбутньому

Проєкт «Зміни для тебе»: діалоги молоді з метою покращення публічного управління в майбутньому

    23 листопада 2021 року на базі діалогової платформи «Публічний простір» кафедри публічного управління та адміністрування ПДАУ відбулася онлайн-зустріч здобувачів вищої освіти ОПП Місцеве самоврядування (2–4-ті курси) і викладацького колективу кафедри з учасниками проєкту «Зміни для тебе» #Changes4U – здобувачкою вищої освіти 2 курсу спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування Євгенією Тютюнник та ученицею 10-го класу Староаврамівського закладу загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області  Кароліною Рибчанівською.

Модераторкою зустрічі була доцентка кафедри публічного управління та адміністрування Ольга Сердюк, за активної участі якої цей захід було організовано. Зі вступним словом до присутніх звернулася завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування професорка Тамара Лозинська, яка наголосила на важливості участі молоді у громадському житті навчального закладу, територіальної громади, що зрештою дозволить створити краще майбутнє для всієї держави.

    До зустрічі на діалоговій платформі «Публічний простір» також долучилися викладачки кафедри Ольга Мирна, Наталія Панасенко, Тетяна Щетініна.

    Молодіжний проєкт «Зміни для тебе» #Changes4U  реалізує асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація відкритих міст» за підтримки проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», який виконується МБО «Фонд Східна Європа» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

   Євгенія Тютюнник і Кароліна Рибчанівська беруть участь у проєкті як мешканки Хорольської територіальної громади. Євгенія Тютюнник поділилися знаннями, які отримала на проєкті, та детально зупинилася на одному з найцікавіших його напрямів «Молодіжна політика та її роль у місцевому самоврядуванні». З цікавої ґрунтовної доповіді та яскравих і змістовних матеріалів презентації учасники зустрічі дізналися, що проєкт «Зміни для тебе» #Changes4U спрямований на розв’язання проблеми залученості молоді до процесів ухвалення рішень і реалізації молодіжних ініціатив у своїх громадах. Проєктом передбачена популяризація використання інструментів civic tech Платформи електронної демократії e-dem.ua як засобу ефективної участі молоді віком 15–20 років у розв’язанні локальних проблем.

    Проєкт заплановано реалізувати в три етапи:

  • І етап – організація та проведення онлайн-навчання на теми:

            "Основи місцевого самоврядування".
            "Молодіжна політика та її роль у місцевому самоврядуванні".
            "Цифровий розвиток громад за допомогою інструментів civic tech Платформи електронної демократії e-dem.ua".
            "Основи проєктного менеджменту та адвокації".

  • ІІ етап – проведення роботи зі створення молодіжної ради при органі місцевого самоврядування.
  • ІІІ етап – за допомогою інструментів civic tech Платформи електронної демократії e-dem.ua будуть проведені 20 адвокаційних кампаній в органах місцевого самоврядування, мешканцями яких є учасники І та ІІ етапів.

    Підсумки реалізації проєкту будуть презентовані на Молодіжному онлайн-форумі «Зміни для тебе».
Учасники зустрічі з цікавістю сприйняли і розповідь Кароліни Рибчанівської про її досвід долучення до проєктних ініціатив. З’ясувалося, що  Кароліна з 12 років бере активну участь у громадській діяльності і вже має вагомі результати. Вона перемогла зі своєю командою у хакатоні і за їхнім проєктом у Староаврамівській школі змогли створити зону відпочинку, а згодом за її власним проєктом було осучаснено шкільну їдальню. Дівчина неодноразово перемагала на олімпіадах і різноманітних конкурсах, пов’язаних із громадською діяльністю. А ще вона цікавиться філософією, історією, мовами, є активною учасницею волонтерського руху та лідером учнівського самоврядування.
    До спікерів зустрічі було чимало змістовних запитань, що зайвий раз продемонструвало щиру зацікавленість студентів в опануванні своєї майбутньої професійної діяльності у сфері публічного управління. Захід виявся надзвичайно цікавим і корисним для всіх учасників.

Діяльність: