Бізнес, освіта та наука об’єднуються

23 грудня, наприкінці календарного і наукового 2020 року, ректорка Полтавського державного аграрного університету професорка Валентина Аранчій підписала низку угод про науково-технічну співпрацю з компаніями, які працюють у сфері розробки програмного забезпечення та надання інфокомунікаційних послуг і виявили зацікавленість у підготовці спеціалістів галузі інформаційних технологій.

Ректорка університету професорка Валентина Аранчій у момент підписання договорів

Валентина Аранчій зазначила: «Наш заклад вищої освіти має сторічні традиції і орієнтується в своїй діяльності на інтереси зацікавлених сторін: компанії в довгостроковій перспективі отримають сучасних спеціалістів, які розширюють ринок працевлаштування, а університет розширить можливості надання студентам якісних освітніх послуг, актуальних знань і вмінь, необхідних для їхньої подальшої професійної діяльності…».

Олексій Поздняков, Генеральний директор ТОВ «ВЮСТ»

Колектив ПДАУ співпрацює із цими компаніями упродовж кількох років, вони є учасниками багатьох наукових заходів, які проводяться в стінах нашого закладу. Їхня активна участь в обговоренні освітньо-професійних програм і формуванні вимог до сучасного випускника дозволяють професорсько-викладацькому складу організувати навчальний процес таким чином, щоб здобувачі вищої освіти мали змогу успішно адаптуватись на ринку праці.

Дубов Вадим, генеральний директор ТОВ «ВАК»

Сьогоднішня подія – це ініціатива кафедри інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління права та інформаційних технологій, в якому за підтримки представлених компаній нещодавно була створена та відкрита навчально-дослідна лабораторія інтелектуальних систем, комп’ютерних мереж та Інтернету речей, побудована сучасна комп’ютерна мережа у другому та четвертому корпусі, розроблені лабораторні практикуми для низки дисциплін. У перспективі – організація виробничих практик на базі компаній, сумісні наукові та комунікаційні проєкти.

Важливим аспектом організації такого співробітництва є не тільки модернізація змісту навчального процесу, але й можливість залучати кращі розробки представлених компаній сфери ІТ-технологій до проєктів, ініційованих органами державної влади (наприклад, робота науковців ПДАУ в науково-технічній раді регіональної програми інформатизації «Цифрова Полтавщина»).

Зліва направо: Мирослав Рябий, генеральний директор ТОВ «Омега Девелопмент»;
Дмитро Патлатюк, генеральний директор ТОВ «Омега Солюшинс»

Яскравим прикладом такої спільної роботи може бути перший успішно завершений проєкт «Інтерактивна карта водних об’єктів державної власності, придатних для рибогосподарських потреб, на території Полтавської області». Цей проєкт ініціювала Полтавська обласна державна адміністрація, учасниками його реалізації є департамент агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації, науковці та студенти Полтавського  державного аграрного університету і компанія «Кварт Софт», яка також тісно співпрацює з нашим навчальним закладом.

Отже, фізичні та юридичні особи, які хочуть працювати в галузі рибного господарства, можуть значно пришвидшити час збору інформації про об’єкти, які їх цікавлять.

Полтавщина – перший регіон, у якому така карта з’явилась у взаємодії «влада – освіта – наука – бізнес».

Сподіваємось, що подальша співпраця колективу Полтавського  державного аграрного університету та представниками бізнесу буде розвиватись і приносити позитивні результати усім зацікавленим сторонам.

 

Аудиторія: 

Діяльність: