Європейський вибір України: історія, виклики і перспективи

9 травня 2023 р. на виконання Указу Президента України від 8 травня 2023 р. № 266/2023 про відзначення в Україні Дня Європи в Полтавському державному аграрному університеті відбувся круглий стіл «Європейський вибір України: історія, виклики і перспективи», який об’єднав понад 100 учасників.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
З вітальними словами до присутніх звернувся перший проректор професор Олександр Галич, проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку професорка Тамара Шаравара, завідувачка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін доцентка Наталія Сизоненко.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Учасники заходу мали змогу долучитися до обговорення актуальних питань сьогодення України в контексті досвіду та практик європейських країн.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Змістовні й цікаві доповіді підготували викладачі кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, а також магістрант спеціальності Політологія. Доцентка Юлія Помаз акцентувала увагу на історії становлення Євросоюзу; доцент Сергій Приходько висвітлив питання демократичних трансформацій у країнах Центральної і Східної Європи; доцентка Світлана Макарець порушила проблему гендерної політики в ЄС та Україні; професорка Анастасія Некряч презентувала власне бачення розв’язання проблеми децентралізації в Україні в контексті європейського досвіду, зокрема Польщі; магістрант спеціальності Політологія Федір Сидоренко наголосив на регіональному аспекті реалізації європейських демократичних цінностей – місцевих виборах в Україні.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Нині День Європи набув для українців особливого значення, адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності, історія та культура. Країни, які раніше були просто сусідами, стали для нас близькими друзями. Водночас українські воїни є міцним щитом для європейців.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
У єдності – сила! Разом до Перемоги