Виїзне заняття у ДП «Полтавастандартметрологія»

26 вересня 2023 року практичне заняття з навчальної дисципліни «Основи стандартизації, метрології, сертифікації і управління якістю продукції», яка є обов’язковим компонентом освітньої програми «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» бакалаврського рівня, відбулося у науково-дослідному центрі випробування харчових продуктів (НД ЦВХП) ДП «Полтавастандартметрологія». 

Керівниця НД ЦВХП Надія Ремізова на початку заняття ознайомила студентів із переліком послуг та структурою центру, який входить до складу Випробувального центру з підтвердження відповідності акредитованого відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019.

   

Фахівці центру проводять дослідження харчової продукції, сільськогосподарської сировини й напівфабрикатів за фізико-хімічними мікробіологічними показниками та показниками безпеки; дослідження харчової продукції та сільськогосподарської сировини відповідно до законодавчих вимог ЄС з метою експорту; дослідження води, що використовується у виробництві харчових продуктів або, безпосередньо, є його інгредієнтом; дослідження льоду, який контактує з харчовими продуктами і може спричинити їх забруднення; здійснюють мікробіологічний моніторинг обладнання, споруд, інших поверхонь з метою об’єктивного оцінювання рівня санітарного стану підприємства та ін.

   

До структури НД ЦВХП містить сектор приймання проб та відбору зразків, мікробіологічна, фізико-хімічна лабораторії та лабораторія контролю показників безпечності.

Після інструктажу з техніки безпеки Надія Ремізова познайомила з методиками та продемонструвала студентам роботу обладнання для досліджень фізико-хімічних, мікробіологічних показників й показників безпеки сировини, напівфабрикатів і готової продукції,  визначення енергетичної та поживної цінності з подальшим встановленням відповідності їх вимогам нормативно-технічної документації.

   

   

Також студенти ознайомилися з структурою і вимогами національних стандартів України на продукцію та методики досліджень, які діють у галузі виробництва і переробки продукції тваринництва.

Мета навчального заняття досягнута.