Випускники ПДАУ стають стейкхолдерами для рідного університету

13 січня 2023 року декан факультету ТВППТ Анатолій Шостя та гаранти ОП Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва бакалаврського і магістерського рівнів Лариса Кузьменко і Світлана Усенко відвідали успішні господарства Кременчуцького району ТОВ «Промінь-Лан» і ТОВ «Агрофірма „Соняшник“», які входять до аграрного підрозділу СП «Хімопол».

Господарства обробляють 2343 га ріллі, а в сівозміні, крім зернових і технічних культур, мають ще й кормові, адже активно розвивають молочне тваринництво. 

Гостей ознайомили з виробництвом випускники факультету ТВППТ директор Олександр Яресько та головний зоотехнік Юлія Жежа. Вони розповіли, що кілька років тому модернізували ферми: реконструювали корівники, замінили стійлове обладнання, удосконалили технології доїння виробництва компанії «ДеЛаваль», прив’язну систему утримання замінили на безприв’язну; для ефективного менеджменту встановили систему «Інтесел Орсек» вітчизняного виробника, призначену для оперативного керування виробничими і селекційними процесами в молочному стаді.

На сьогодні у господарстві утримується 631 голова великої рогатої худоби української чорно-рябої та червоно-рябої порід, з них 286 фуражних корів

Поточна добова продуктивність на корову становить 33,8 кг молока з умістом жиру 3,8 %, білка — 3,2 %, КСК — 120 тис./мл, бакзабрудненість — 50 тис./мл. Високопродуктивні дійні корови протягом доби споживають близько 23 кг сухої речовини корму.

Наразі перед колективом ферми стоять такі завдання: удосконалити технологію вирощування молочного стада й збільшити надої на одну корову до 11 тис. л молока на рік. 

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості про розширення бази практики для студентів спеціальності ТВППТ у ТОВ «Промінь-Лан» і ТОВ «Агрофірма „Соняшник“», де вони матимуть змогу перейняти досвід ведення високотехнологічного молочного тваринництва, та долучення вищезазначених виробників до співпраці з експертним центром «Milk Local Product» по Проєкту “Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості” (UniClaD), який реалізується в ПДАУ.