Використання безпілотних літальних апаратів для здійснення агромоніторингу – це майбутнє сільського господарства.

 

Сучасні технології широко увійшли в життя людей, значно полегшивши виконання різноманітних професійних завдань. Зокрема, використання БпЛА дало змогу в найкоротші строки проводити дистанційне зондування землі, створювати карти рельєфу та полів, моніторити виникнення й розвиток надзвичайних ситуацій. Але фахівців цього напряму необхідно навчати у тісній співпраці між ЗВО та фірмами-постачальниками таких послуг. 

Саме з цією метою було підписано договір про співпрацю між Полтавським державним аграрним університетом та українською технологічною компанією Culver Aviation, яка спеціалізується на розробленні та серійному виробництві власних БпЛА, а також наданні повного циклу послуг аерофотознімання та моніторингу земної поверхні за їх допомогою. 

Співпраця  між сторонами буде полягати в навчальній і науково-дослідній роботі, а також у взаємному обміні досвідом і підвищенні кваліфікації, що допоможе студентам ПДАУ  закріпити теоретичні знання та практично їх застосовувати на базі підприємства. 

Партнерство було обрано не випадково, оскільки науковці нашого Університету розробляють і впроваджують технологічні рішення, направлені на забезпечення раціонального та безпечного використання земель сільськогосподарського призначення способом дистанційного моніторингу, зокрема за допомогою БпЛА. 

За взаємною домовленістю сторони особливу увагу приділятимуть геоінформаційним системам. За розвиток теоретичної та практичної підготовки фахівців у цьому напрямі будуть відповідати начальник  відділу геоінформаційних систем компанії Culver Aviation Андрій Левчук і кандидат технічних наук, доцент завідувач кафедри інформаційних систем та технологій ННІ ЕУПІТ ПДАУ Юрій Уткін. 

У договорі про співпрацю між Culver Aviation та Полтавським державним аграрним університетом передбачено спільне проведення семінарів і конференцій, а також проходження стажування та практики представників ЗВО на базі підприємства.