Всеукраїнський семінар «СУБКРИТИЧНА ЕКСТРАКЦІЯ ЯК СКЛАДОВА ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

 

22 листопада 2022 року на базі кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету відбувся Всеукраїнський семінар «СУБКРИТИЧНА ЕКСТРАКЦІЯ ЯК СКЛАДОВА ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ».

Учасниками семінару були науковці, аспіранти, магістранти та студенти провідних закладів вищої освіти: Національного університету харчових технологій (м. Київ), Державного торговельно-економічного університету (м. Київ), Державного біотехнологічного університету (м. Харків), Одеського національного технологічного університету(м. Одеса), Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара(м. Дніпро), Сумського національного аграрного університету(м. Суми), які готують фахівців в галузі харчових технологій.

Робота семінару розпочалася з вітального слова проректора з науково-педагогічної роботи ПДАУ, доктора технічних наук, професора Олени КОСТЕНКО, яка відзначила важливість проведення цього заходу та побажала плідної роботи всім учасникам.

 

 

Модератором семінару виступив професор кафедри харчових технологій на науковий керівник науково-дослідної лабораторії «Субкритичні технології в харчових виробництвах», доктор технічних наук Валерій СУКМАНОВ, який представив на розгляд доповідь про стан та перспективи розвитку субкритичних технологій в Україні.

 

 

Учасникам семінару було показано відео про роботу реактора високого тиску у НДЛ лабораторії «Субкритичні технології у харчових виробництвах».

 

 

Результати своїх досліджень презентували учасники із Одеського національного технологічного університету Олег БУРДО – професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри процесів, обладнання та енергетичного менеджменту, та Ілля СИРОТЮК – доктор філософії, асистент цієї ж кафедри.

 

 

Робота викликала зацікавленість та жваве обговорення.

З не меншою зацікавленістю обговорювали результати досліджень здобувачів вищої освіти спеціальності Харчові технології ПДАУ, які представляла керівник наукового гуртка кафедри харчових технологій, доцент, кандидат технічних наук – Галина ДУБОВА. Про результати наукових досліджень із використанням реактору високого тиску доповідала завідувач кафедри харчових технологій ПДАУ, кандидат технічних наук, доцент Ніна БУДНИК.На розгляд учасників семінару були представлені дослідження аспірантки Державного біотехнологічного університету Олени КОВАЛЬЧУК.

 

Після закінчення доповідей та обговорень було затверджено резолюцію за результатами проведеної роботи. Зміст резолюції спрямований на розвиток спільної наукової діяльність між профільними вищими навчальними закладами України, в галузі субкритичних технологій; посилення зв'язків освіти з науковими дослідженнями, залучення студентів до вирішення наукових проблем, пов’язаних з дослідженням та впровадженням субкритичних технологій екстракції у галузі харчової промисловості; розвиваток обміну досвідом і забезпечення можливості ведення дискусій з розвитку наукових досліджень в галузі субкритичної екстракції біологічно активних речовин із вченими, які представляють різні ВНЗ України, країни ближнього і дальнього зарубіжжя; підтримання запровадження практики проведення семінарів (конференцій) за напрямком «Субкритична екстракція як складова харчових технологій» на базі науково-дослідна лабораторія «Субкритичні технології у харчових виробництвах» Полтавського державного аграрного університету; сприяння популяризації напрямку дослідження та розробки субкритичних технологій екстракції біологічно активних речовин у своїх закладах шляхом надання інформації про проведений семінар, демонстрацію відеоматеріалів через мережі закладів освіти, залучення науковців та здобувачів вищої освіти до участі у проведенні наукових досліджень, виконання кваліфікаційних робіт за даним напрямком, в тому числі, і спільних наукових проектів.