Відкрита лекція для здобувачів вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології»

Однією із умов належного здійснення сучасної освітньої діяльності є залучення до процесу професіоналів-практиків. У межах вивчення здобувачами вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» Полтавської державної аграрної академії дисципліни «Основи фізіології і гігієни харчування» (викладач - доцент Кайнаш А.П.) та відповідно до навчального плану освітньо-професійної програми «Харчові технології» і розкладу занять 16 жовтня 2020 року в аудиторії 17 першого корпусу начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності Управління та державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Соколова Наталія Миколаївна провела цікаву та змістовну лекцію на тему «Харчові отруєння, кишкові інфекції, що передаються через харчові продукти. Їх профілактика.»

У ході лекції Пані Соколова розкрила причини виникнення харчових отруєнь і кишкових інфекцій, охарактеризувала збудників харчових отруєнь. Відбулося обговорення ряду питань стосовно того, що харчові отруєння можуть виникати у вигляді масових спалахів зі значною кількістю постраждалих або сімейних чи групових захворювань, а також поодиноких випадків. Навела багато прикладів із власного практичного досвіду, пов’язаних зі спалахами харчових отруєнь і кишкових інфекцій, розповіла про способи їх усунення.

 

Також Наталія Миколаївна зауважила, що збільшення обсягів транспортування продуктів харчування, особливо на великі відстані й без дотримання відповідних умов перевезення, зумовлює зростання потенційної небезпеки бактеріальних харчових отруєнь і гострих кишкових інфекційних захворювань. Зважаючи на це, важливого значення набуває системне вживання вдосконалених профілактичних заходів. А для майбутніх фахівців харчової галузі важливо знати, що з метою запобігання забрудненню харчових продуктів хвороботворними мікробами здійснюється державний санітарний нагляд за підприємствами харчової промисловості.

У ході лекції здобувачі вищої освіти набули фахових компетентностей щодо здатності визначати та розв’язувати широке коло проблем харчових технологій завдяки розумінню їхніх основ і проведення теоретичних і експериментальних досліджень. Лекція відбулась у дружній атмосфері, здобувачі вищої освіти уважно слухали лектора, а після викладення основного матеріалу поставили ряд уточнюючих запитань і запропонували продовжити практику проведення спільних лекцій.

 

Аудиторія: 

Діяльність: