Відбулася II всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв»

 

Харчова промисловість є однією із пріоритетних галузей економіки України, яку після ПЕРЕМОГИ, потрібно буде надзвичайно інтесивно розвивати.  Адже наша країна є великим виробником аграрної сировини, яку необхідно переробляти всередині країни на власних підприємствах.


Наперекір новому виклику часу, а саме жорстокому вторгненню російської федерації на територію України, наука залишається рушійною силою прогресу людства. Попри складнощі, українські вчені активно захищають науковий фронт: організовують конференції, вебінари, круглі столи; проводять необхідні дослідження; працюють над розробками у сфері оборони; займаються волонтерством.


Так, 15 грудня 2022 року відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв», організатором якої була кафедра Харчових технологій, модераторами заходу виступили: завідувачка кафедри харчових технологій, доцент Ніна БУДНИК та доцент кафедри Алла КАЙНАШ, секретаріат: Аліна ЛУКАШ та Ніна АДАМЕНКО.


Із привітальний словом до учасників конференції звернувся проректор з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ, к.с.-г.н., доцент, Олег ГОРБ, який побажав учасникам плідної праці та порекомендував підвищувати статус конференції до міжнародного рівня, так як вже другий рік поспіль у конференції приймають участь представники наукової спільноти Китаю. Також перед учасниками конференції виступили стейкхолдер освітньо-професійної програми Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, директор ПП «Білоцерківська агропромислова група» Роман КОВАЛЕНКО та завідувачка кафедри харчових технологій, к.т.н, доцент, Ніна БУДНИК.

 

     

 

Всеукраїнський статус конференції підтверджено участю науковців, аспірантів і здобувачів вищої освіти із 18-ти закладів вищої освіти України:

  • Національного університету харчових технологій, Державного торговельно-економічного університету,
  • Одеського національного технологічного університету, Херсонського національного технічного університету,
  • Інституту продовольчих ресурсів НААН України, Сумського національного аграрного університету,
  • Національного університету «Львівська політехніка», Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара,
  • Державного біотехнологічного університету (м. Харків), Київського кооперативного інституту бізнесу і права,
  • Українського державного науково дослідного інституту «Ресурс», Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця,
  • Інституту технічної теплофізики НАН України, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»,
  • Інституту післядипломної освіти НУХТ, Уманського національного університету садівництва,
  • Львівського державного університету  фізичної культури імені Івана Боберського, ВСП «Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості НУХТ».

 

Під час роботи конференції були заслухані та обговорені доповіді: «Екстремальне приготування страв за допомогою жару вулканів», «Вплив йодовмісних добавок, введених до раціону кіз на зміни дисперсії жирових кульок молока», «Дослідження використання солоду житнього неферментованого для поліпшення якості хліба», «Використання резистентного крохмалю у технології низькокалорійного майонезного соусу», «Інноваційні методи переробки лаванди як кулінарної сировини», «Зберігання харчових продуктів за низьких температур навколишнього середовища», «Харчові добавки у виноробстві і якість виноградних вин» та ін. 

 

     

 

Позитивним фактором у роботі конференції відзначено активну участь здобувачів вищої освіти в її проведенні та публікації результатів наукових досліджень.

Анна Хворост, магістрантка 1 курсу спеціальності Харчові технології ПДАУ презентувала результати своїх наукових досліджень на тему: «Удосконалення технології морозива профілактичного призначення».

Владислава Бузуверя, студентка 4 курсу СВО Бакалавр спеціальності Харчові технології ПДАУ виступила з доповіддю «Актуальність виробництва високоолеїнової органічної олії».

 

З доповідями на конференції виступили 30 чоловік, які отримали сертифікати учасників (6 годин / 0,2 кредити). За результатами доповідей та поданих тез видано збірник матеріалів конференції.

Підсумовуючи результати ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції, дуже важливо продовжувати наукові дослідження, адже попереду в українців багато роботи, зокрема направлено на відновлення країни та забезпечення населення якісними, безпечними продуктами харчування.