«В єдності – сила»

 

Минулого тижня Ukrainian Cluster Alliance провів уже другий потужний захід у 2023 році. На базі КПІ імені Ігоря Сікорського 7 лютого відбулася щорічна конференція науково-освітніх закладів-партнерів розвитку Індустрії 4.0–5.0 під назвою «В єдності – сила».

Захід викликав великий інтерес науковців та освітян. Відбулося понад 100 реєстрацій. В офлайні взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, 5 університетів, 6 кластерів УКА (АППАУ, Харків, Вінниця, Полтава, Запоріжжя, Кіровоград) та експерти USAID.

Центр впровадження Індустрії 4.0 Полтавського державного аграрного університету презентував результати своєї діяльності за 2022 рік під час  панельної дискусії «Як посилити співпрацю університетів та бізнесу».

Серед основних результатів були представлені проєкти співпраці з територіальними громадами області та розробки технологій подвійного призначення. Зокрема, учасники зустрічі мали змогу ознайомитись із основними етапами проєкту зі створення Єдиної інформаційної платформи управління матеріальними ресурсами територіальних громад на прикладі Котелевської та Карлівської територіальних громад, яку реалізує кафедра інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій ПДАУ.

Особливу увагу присутніх привернули проєкти Центру впровадження Індустрії 4.0 ПДАУ, що стосувалися технологій подвійного призначення. Один із них науковці кафедри інформаційних систем та технологій реалізують самостійно – «Розроблення системи дистанційного виявлення вибухонебезпечних предметів та мін»; інші розробки реалізуються у співпраці з представниками бізнесу – ТОВ «Омега Девелопмент» (м. Київ):

• «Розроблення системи візуального виявлення дронів»;
• «Автоматизована система виявлення повітряних цілей BALOR»;
• «Бортова автоматизована система визначення наземних цілей KALI».

Ці розробки сприяють підвищенню обороноздатності нашої держави та стануть у пригоді і в післявоєнний час для різних галузей економіки України.
Перший проректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич і керівник Центру впровадження Індустрії 4.0 Муравльов Володимир В’ячеславович підписали низку заяв про співпрацю щодо розвитку мережі DIH і практико-орієнтованої освіти.

Головні підсумки конференції:

 

  • Підписані спільні заяви про співпрацю в розвитку мережі DIH і практико-орієнтованої освіти. Окремо є резолюція, в якій є всі рішення конференції, її буде направлено уряду.
  • Головні вимоги стосуються «інституційного фокусу» – уряд має реально долучитися та взяти відповідальність за формування чинних інституцій: а) державної агенції розвитку І4.0–5.0; б) мережі інноваційних кластерів; с) мережі DIH. Це наші «три кити» розвитку секторальних інноваційних екосистем.
  • Визначені та обговорені кращі практики розвитку інноваційних екосистем минулого періоду.
  • Досвід Львівської школи стартапів позиціонується як № 1 в Україні з розвитку інноваційної екосистеми міста та регіону.
  • Досвід КПІ в створенні та розгортанні DIH наразі є кращим у цій сфері. Вперше в історії українських вишів КПІ демонструє реальну переорієнтацію своїх експертів на потреби МСП й спільно з АППАУ створює колабораційну модель з їх обслуговування в інноваційному фандрейзингу та супроводі.
  • Центр 4.0 ХАІ першим серед українських вишів робить спробу залучити серйозну інвестицію до Центру експертизи Індустрії 4.0 ПДАУ.
  • Інноваційні кластери Харкова, Запоріжжя, Вінниці та Центр 4.0 Полтави поступово, крок за кроком переформатовують інноваційний ландшафт своїх регіонів. У цій сфері ще немає вагомих проривів як у Львові чи Києві, але є ціла низка маркерів поступових системних змін.


Тема кращих практик і їх розповсюдження була та є топовою для платформи Industry4Ukraine у створенні сучасних промислових та інноваційних політик, починаючи з 2019 року. Це стає також нормою для УКА Українського кластерного альянсу. Кластерам і нашим партнерам-університетам потрібно їх детально вивчати та швидко впроваджувати в своїх регіонах і галузях.