Участь в роботі разової спеціалізованої вченої ради ДФ 55.859.029 із захисту дисертації зі спеціальності 181 Харчові технології

10.02 2022 року відбувся успішний захист дисертації доктора філософії зі спеціальності 181 “Харчові технології” Лі Юньбо на тему «Розроблення технології продуктів функціонального призначення для дітей хворих на пієлонефрит з використанням екстрактів рослинного походження». В роботі  разової спеціалізованої вченої ради ДФ 55.859.029 (СНАУ) з присудження ступеня доктора філософії взяла участь доцентка кафедри харчових технологій Галина Дубова в якості офіційного опонента (Наказ МОН № 1446 від 28.12.2021).

Подія визначна тим, що відбувся перший захист дисертації доктора філософії аспіранта з Хенанського інституту технології (місто Сінсян, провінція Хєнань КНР) в Україні. Керівник дисертаційної роботи д.т.н., проф. Мазуренко І.К. має значний науковий та практичний досвід як  голова Технічного комітету України ТК 24 «Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки», є автором більш 200 державних стандартів України (ДСТУ) на виробництво продуктів харчування, методів визначення показників якості та безпечності продукції АПК, а також 52 нормативних документів ISO та EN на методи визначення в галузі харчової промисловості, які гармонізовані з ЄС. На посаді професора факультету якості, Чедзянського національного університету КНР, викладав курс лекцій - менеджмент якості та безпечності продуктів харчування.

В дисертаційній роботі досягнута мета та завдання створити асортимент продуктів тривалого зберігання для лікувально-профілактичного харчування дітей хворих на пієлонефрит, розроблена нова гнучка та удосконалена діюча технологія виробництва продуктів для дітей. Для реалізації поставленої мети була досліджена сировина рослинного походження, яку традиційно вирощують в Україні та Китаї, лікарські рослини, які використовують в альтернативній Китайській медицині та технології їх перероблення. Положення дисертаційної роботи Лі Юньбо можуть бути використані в навчальному процесі для здобувачів СВО «бакалавр», «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології.

Представлений в дисертаційній роботі об’єм теоретичних та експериментальних досліджень, присвячений комплексному переробленню сировини рослинного походження та лікарських рослин з максимальним збереженням нативних речовин та створенню продуктів для лікувально-профілактичного харчування дітей хворих на пієлонефрит є актуальним та перспективним.  Наведено статистичні данні Всесвітньої організацією охорони здоров’я стосовно захворювання на пієлонефрит. Наведено контингент хворих, їх вік, кількість одужалих та показники смертності (інформація за країнами світу).

Сумісно з керівником Лі Юньбо розроблено нормативну та технологічну документацію на виробництво продуктів функціонального призначення для лікувально-профілактичного харчування дітей хворих на пієлонефрит.