З 25 по 27 червня 2025 року викладачі факультету технологій тваринництва та продовольства Полтавського державного аграрного університету Світлана УСЕНКО, Лариса КУЗЬМЕНКО, Марія ІЛЬЧЕНКО, Богдан ШАФЕРІВСЬКИЙ, Оксана ФЕСЕНКО, Анатолій ПОЛІЩУК і Віктор СЛИНЬКО взяли участь у роботі літньої школи «Advanced Meat Science» в рамках проєкту «LEARNSAVE: Learning under Attack – Sustainable Education Under Threat».
Організаторами заходу були Шведський університет сільськогосподарських наук і Казахський агротехнічний дослідницький університет імені С. Сейфулліна (КАТДУ).
Учасниками також були науково-педагогічні працівники Національного університету біоресурсів і природокористування України, Одеського державного аграрного університету та Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.
Протягом трьох днів учасники мали змогу розширити свої знання, обмінятися ідеями та побудувати стійкі міжнародні зв’язки в академічних колах і промисловості.
Лекція Галії Замарацької була присвячена темі «Визначення якості м’яса з використанням спеціального обладнання». Лекторка ознайомила слухачів із методами аналізу текстури м’яса, його водоутримуючою здатністю, вимірюванням рН та оцінкою кольору, важливими питаннями виробництва та споживання м'яса, альтернативами м'ясу рослинного походження, технологією культивованого м'яса та гібридними продуктами.
Маліка Мирзабаєва (КАТДУ), PhD, розповіла про аграрний потенціал галофітів у Казахстані, що є цікавим внеском у сталі продовольчі системи.
Асель Парітова (КАТДУ), к. т. н., провела лекцію «Безпечність м'яса та HACCP», поділилася досвідом щодо загальних питань безпеки харчових продуктів та аналізу небезпечних факторів і критичних контрольних точок (НАССР). Також цікавою була лекція Асель Парітової, присвячена впливу екструдованого корму із симбіотиком на продуктивність риб і якість їхнього м'яса.
Щиро дякуємо організаторам за цікаві заняття та новий досвід!