У ПДАУ ВШАНУВАЛИ 10-ту РІЧНИЦЮ ПОДІЙ НА МАЙДАНІ

До 10-ї річниці подій на Майдані у Полтавському державному аграрному університеті було проведено урочистий захід «День пам’яті Героїв Майдану». Буремні події Революції Гідності, що почались у листопаді 2013 року та тривали 92 дні, набули свого апогею 18–20 лютого 2014 року. Тоді снайпери вбили 107 майданівців, чиї імена навіки вписані в історію нашої держави. Сьогодні до ПДАУ завітали гості з різних міст і регіонів України, зокрема з Києва, Одеси, Донеччини й Сумщини, щоб вшанувати пам’ять загиблих Героїв Майдану.

Захід організувала адміністрація Полтавського державного аграрного університету спільно з керівництвом ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної сотні Віктора Чміленка» за підтримки Полтавської обласної військової адміністрації, Департаменту культури Полтавської ОВА, Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА, Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА, Полтавської міської ради та Українського інституту національної пам’яті.

Ведучою зустрічі була проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку ПДАУ Тамара Шаравара. Відбулося вшанування пам’яті кожного зі 107 загиблих Героїв Майдану. Окремо вшанували пам’ять двох загиблих майданівців з Полтавської області Ігоря Сердюка та Андрія Черненка. Присутні також згадали про події, що відбувалися на полтавському Майдані, який провадив загальнодержавний рух у нашому регіоні.

Перед присутніми виступив директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло. Він розповів, що 92 дні героїчної боротьби на Майдані кардинально змінили хід історії та стали переламним моментом становлення української державності. Пам’ять про ці події увіковічнено у створеному однойменному музеї, численних фото- та відеоматеріалах, тематичних заходах і десятках книжок. До речі, з деякими виданнями всі охочі могли ознайомитися, переглядаючи тематичну виставку, що розташувалася поряд із актовою залою, де і відбувався захід. Презентовано унікальну книгу «Міф та божевілля» авторства Даніеля Григорчука – етнічного українця, що народився у США, обрав фах лікаря та особисто допомагав нашим Героям під час Майдану.

Ігор Пошивайло зазначив, що зараз відбувається війна за історичну спадщину та культурну ідентичність нашого народу. Численні повідомлення від бійців ЗСУ, які звільняють наші території, що були захопленні рашистами, свідчать на користь того, що Майдан став справжньою цивілізаційною загрозою для путінського режиму.

Далі присутні переглянули фільм, присвячений одному з Героїв Майдану, успішному фермеру, що поклав своє життя під час цієї доленосної події,  Чміленку Віктору Івановичу, який був єдиним фермером з-поміж загиблих майданівців. Хоча він був мешканцем Кіровоградщини, але його подвиг надихнув полтавських фермерів перейменувати свою асоціацію ім’ям цієї видатної постаті. Саме завдяки Віктору Івановичу та його побратимам вдалося зупинити тисячну колону спецпризначенців «Тигр», яких тогочасна влада підступно спрямувала з Феодосії до Києва проти власного народу. Віктор Чміленко «Чміль» та його однодумці виготовили їжаки і, розкидавши їх на дорозі у Василькові, зупинили колону. На об’їзних дорогах спецпризначенців чекало те саме. Зупинити тисячу спеців – це справжній подвиг, вчинок безстрашної людини. Віктор Чміленко завжди вирізнявся активною громадянською позицією, мужністю, порядністю та нестримним бажанням змінити цей світ на краще. Починаючи з Помаранчевої Революції 2004 року, він був незмінним учасником кожного волевиявлення українців. Від Євромайдану до Революції Гідності його серце билося в унісон із серцями тисяч інших свідомих громадян. На жаль, підступна снайперська куля зупинила серцебиття Віктора Чміленка на Майдані 20 лютого 2014 року. Його ім’я назавжди вписано золотими літерами у сторінки української історії.

Під час свого виступу голова ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної сотні Віктора Чміленка» Василь Бурлака звернувся до представників Полтавської обласної влади з проханням посприяти встановленню у Полтаві меморіальної дошки на честь видатного фермера та людини з великої літери Віктора Чміленка. Також Василь Бурлака подякував організаторам заходу й усім, хто долучився до його проведення, та вручив подяки за плідну сумлінну співпрацю, високий рівень самосвідомості та громадянську подвижницьку діяльність проректорці з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку ПДАУ Тамарі Шараварі та представнику Українського інституту національної пам’яті Олегу Пустовгару. Величезні короваї від полтавських фермерів отримали директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та борець за незалежність України, народний депутат Верховної Ради України п’яти скликань Іван Заєць, який також завітав на цей захід. Ще Василь Бурлака відзначив полтавського письменника Степана Вовкодава, який брав активну участь у підготовці відеоматеріалів про Віктора Чміленка.

Протягом заходу емоційну атмосферу, що панувала в залі, гармонійно доповнили виступи народного ансамблю сучасної пісні «MAL-A-XIT» (художня керівниця Софія Курбацька). «…Попереду наша перемога, наша весна…» – саме такі рядки лунали у завершальній пісні, саме про це мріють усі українці, та мріяли ті, хто поклали свої життя на Майдані.

Більше фото>