У ПДАУ відбувся вебінар «Інноваційні методи викладання у закладі вищої освіти»

15 червня 2022 року в Полтавському державному аграрному університеті відбувся вебінар «Інноваційні методи викладання у закладі вищої освіти». Співорганізатори заходу – відділ моніторингу та забезпечення якості освіти та кафедра гуманітарних і соціальних дисциплін.

          Зі вступним словом до присутніх звернулася Наталія Сизоненко, кандидатка філологічних наук, завідувачка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, яка зазначила, що однією з конкурентних переваг закладу вищої освіти є професіоналізм науково-педагогічних працівників, які забезпечують досягнення результатів навчання за допомогою доцільно й грамотно дібраних інноваційних методів навчання.

          Алла Ільченко, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, у своїй доповіді порівняла традиційне та інноваційне навчання, акцентувала увагу на зміні парадигми освітнього процесу, алгоритмі здійснення інноваційної педагогічної діяльності, презентувала технологію застосування методу Сократа як прийому розвитку критичного мислення.

          Тетяна Сазонова, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту ім. І. А. Маркіної, у своїй доповіді висвітлила передумови застосування інноваційних методів і можливості інтегрування проєктного, групового та ігрового методів для реалізації навчальних завдань і стимулювання пізнавального інтересу до вивчення дисциплін. Пані Тетяна наочно продемонструвала етапи реалізації студентського проєкту «The great PSAU game», а також акцентувала увагу на практичних аспектах доцільності залучення студентів до такої форми роботи.

Про методичні аспекти застосування таких інтерактивних методів навчання, як «Займи позицію», дебати, «Дерево рішень» ішлося в доповіді кандидата економічних наук, доцента кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Євгена Кончаковського, який продемонстрував переваги кожного з методів, визначив педагогічні умови їх застосування під час викладання соціально-гуманітарних дисциплін. Пан Євген детально зупинився на етапах і правилах проведення дебатів, пояснив різницю між дискусією та дебатами.

Цікаву доповідь про майстер-клас як мейнстрім сучасної освіти підготували Ніна Будник, кандидатка технічних наук, завідувачка кафедри харчових технологій, та Оксана Кравченко, кандидатка сільськогосподарських наук, професорка кафедри харчових технологій. Ніна Будник відзначила, що майстер-клас як метод широко застосовують як у вітчизняних закладах вищої освіти, так і в закордонних. Майстер-клас – це спосіб поєднати теоретичні знання із практичними навичками. Оксана Кравченко, директорка експертного центру «Milk Local Product», продемонструвала відеоролик, у якому зафільмовано технологію виробництва сирів на базі Молочного центру, відкритого завдяки гранту програми Еразмус+.

Науково-педагогічні працівники брали активну участь в обговоренні, долучалися до живої дискусії, висловлювали власні погляди на ефективність та доцільність застосування тих чи тих інноваційних методів у навчальному процесі.

Дякуємо спікерам за цікаві доповіді!

 

 

Діяльність: