Студентські дебати «Академічна доброчесність у вищій освіті»

Студентські дебати «Академічна доброчесність у вищій освіті»

    19 травня 2022 року здобувачі вищої освіти за спеціальностями 076 Підприємництво торгівля та біржова діяльність, 081 Право, 281 Публічне управління та адміністрування, а також викладачі кафедр підприємництва і права й публічного управління та адміністрування взяли участь у студентських дебатах «Академічна доброчесність у вищій освіті», що відбулись у Полтавському державному аграрному університеті в рамках Тижня академічної доброчесності.


   Обговорити важливі питання академічної доброчесності у такій цікавій інтерактивній формі запропонував професор кафедри публічного управління та адміністрування Олександр Дорофєєв. Він разом із професоркою кафедри публічного управління та адміністрування Ольгою Сердюк і колегами з кафедри підприємництва і права професором Олександром Кальяном і доценткою Нелею Волковою увійшов до складу неупередженого журі. Модератором дебатів була доцентка кафедри публічного управління та адміністрування Тетяна Щетініна.


     Із вітальним словом до учасників дебатів звернувся завідувач кафедри підприємництва і права професор Ханлар Махмудов.
     Перед початком інтелектуального протистояння Неля Волкова ознайомила команди та всіх присутніх із правилами дебатів.
Дебатували з питань академічної доброчесності дві команди. До складу однієї з них входили здобувачі вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування 3 курсу Ірина Житченко, Владислава Кочур, Таісія Тараненко, Катерина Сіпакова, Юлія Нестеренко та Катерина Шут (у якості тренерів-консультантів виступили магістри 1 курсу цієї ж спеціальності Артем Прокопець, Аміна Борильченко і Тетяна Меланченко), а другу команду утворили студенти двох спеціальностей: 076 Підприємництво торгівля та біржова діяльність – Віктор Рекунов і В’ячеслав Єрохін (3 курс), Аліна Бабич і Анастасія Іванова (4 курс), і 081 Право – Яна Андрейко, Дар’я Глазунова і Майя Маркович (4 курс).


   Свої дискусійні позиції студенти достойно відстоювали, не лише спираючись на ґрунтовні аргументи, але й супроводжуючи їх яскравими, цікавими та креативними презентаціями. Хід дебатів визначали такі дискусійні блоки: «Чому студенти списують: зміна ментальної парадигми», «Відповідальність студентів за порушення академічної доброчесності» та «Перспективи продовження принципів доброчесності у професійній діяльності». 


    Захід відвідало майже 60 осіб (!), серед яких були студенти 2, 3 та 4 курсів вказаних спеціальностей. За перебігом дебатів мали можливість спостерігати й наші гості,  запрошені викладачами кафедри підприємництва і права, – студенти 3 курсу спеціальності 076 Підприємництво торгівля та біржова діяльність Лубенського фінансово-економічного коледжу (кураторка – Вікторія Пономаренко, голова циклової комісії – Людмила Бойко).


     Цілком закономірно, що дебати закінчилися товариською «нічиєю», адже сторони добре підготувалися. Спільним переможцем інтелектуального двобою стали всі студенти – і учасники команд, і глядачі, які не лише покращили свою обізнаність у питаннях академічної доброчесності, але й здобули цікавий досвід аргументованого ведення дискусії.

Аудиторія: