Старт марафону «21 день без нарікань з любов’ю до України»

Щороку 10 жовтня ми святкуємо Всесвітній день психічного здоров’я. Тема 2023 року, встановлена Всесвітнім фондом психічного здоров’я, «Психічне здоров’я – універсальне право людини».

За ініціативи психологічної служби Полтавського державного аграрного університету в ННІ економіки, управління, права та інформаційних технологій стартував марафон «21 день без нарікань з любов’ю до України» (модератор заходу – соціальна педагогиня Ірина ШУПТА).

Сама ідея проведення марафону спала на думку Уїллу Боуену, американському священнику, який запропонував усім, хто хоче змінити своє життя на краще, надягнути звичайний браслет фіолетового кольору і впродовж 21 дня жити без нарікань, критики, пліток і незадоволення. Якщо за ці дні людина забувала про постанову й вимовляла «заборонені» слова, то була зобов’язана перевісити браслет з однієї руки на іншу і розпочати відлік днів заново. Продовжувати доти, доки браслет не пробуде на одній руці 21 день поспіль. Ярослава Гресь та Олександр Тодорчук вирішили запровадити цей досвід в Україні. Тож, виробивши браслети фіолетового та рожевого кольору «21 день без нарікань», вони популяризували цю ідею в Україні.

Варто  зауважити, що колір браслета можна обрати інший, наприклад, як це зробили студенти — синій чи жовтий з написом «Я ❤ Україну».

Це важливо накопичити досвід формування нового способу позитивного мислення, що можна зробити за 21 день. Адже, за  спостереженнями психологів, саме стільки часу потрібно людині, щоб звичка стала непорушним правилом. Саме три тижні знадобиться, за словами геніального Стівена Кові, щоб «…позбутися п’яти складових емоційного раку: скаржитися, змагатися, порівнювати, критикувати і конкурувати» (деталі можна знайти в його найвідомішій книзі «7 звичок надзвичайно ефективних людей», котру в 2002 році журнал «Forbes» включив до списку 20 найвпливовіших бізнес-книжок під номером 8, а в серпні 2011 року вона ввійшла до списку 25 найвпливовіших бізнес-книг про управління за версією журналу «Тайм»).

Дія стає для людини звичкою тоді, коли виконується без протидії з боку її організму. Тому на виконання різних дій потрібен різний час формування звички (діапазон звикання варіюється від 18 до 254 днів).

Чому можна навчитися?

1.        Щоб чогось досягнути, потрібно вміти себе пробачати. Без цього ми не можемо обійтися.

2.        Більшість ситуацій, які дратують, насправді нічого не варті в перспективі більшій ніж один день.

3.        Прекрасне й підступне середовище для розмноження нарікань – лінь. Пальцем у небо, але не менше 80 % дрібниць, через які браслет із написом «21 день без нарікань» перевішується на інше зап’ястя, втрачають актуальність, як тільки людині не лінь пройти пішки, якщо зламалася маршрутка; протерти зайвий раз підлогу, якщо дитина вирішила сама полити вазони; розміняти гроші, якщо в таксиста немає решти; сходити ще раз в магазин, якщо вона забула купити сірники; нагріти воду, коли в крані тільки холодна.

4.        Не нарікати на себе – набагато важче, ніж не нарікати на інших.

5.        Не нарікати на будильник – набагато важче, ніж не нарікати на себе.

6.        «Святе місце порожнім не буває!» – звільнений від нарікань і марного негативу простір одразу заповнюється чимось іншим.

7.        Сум, жаль, злість, розпач та інша темна палітра – це проте норма. Це такі ж кольори, задумані Творцем, як і кольори веселки. Зрікатися їх повністю, боронити власні почуття, викорінювати щось за ознакою приналежності до негативу – проти природи. Тому якщо ви загубили каблучку, посварилися з другом, не склали іспит – «негігієнічно» намагатися штучно «вимкнути» печаль. Натомість суть відмови від нарікань — у спробі подивитися на ситуацію з позиції діяльності та змісту: «Що я можу зробити, щоб це виправити? Чому я можу в цьому разі навчитися? Для чого це трапилося?»

8.        Впевненість, що я краще знаю, що для мене краще (перепрошую!) – часто ілюзія.

9.        Світ готовий нам подарувати набагато більше всього, ніж ми б самі в нього замовили.

А що ви думаєте про такий спосіб збереження психічного здоров’я?

Пробували чи хотіли б?