Співпраця між ПДАУ та ДУ "Держґрунтохорона" розширює перспективи впровадження високих технологій для землевпорядкування

 

6 березня ректор ПДАУ професор Валентина Аранчій і генеральний директор Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» доктор економічних наук, професор Юрій Зайцев підписали меморандум про співпрацю, метою якої є не лише підготовка фахівців у сфері охорони ґрунтів, але й спільна науково-практична діяльність.

Кафедра інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій ПДАУ запропонувала взаємодію з ДУ "Держґрунтохорона" щодо створення автоматизованої системи підрахунку завданих збитків на землях сільськогосподарського призначення як державної, так і приватної власності на територіях, які постраждали від російської агресії, оскільки велику частину земель агросектора було пошкоджено внаслідок ведення бойових дій. Родючі ґрунти мають ураження різної категорії, тож їх потрібно поновлювати.

Інноваційну систему збору даних і визначення категорії забруднення ґрунту пропонується розробити з використанням безпілотних літальних апаратів і штучного інтелекту. Така система здатна комплексно й автоматично визначати збитки від кожної вирви, утвореної ракетою або снарядом. Отже, отримана інтерактивна карта пошкоджень має бути візуалізованим методом збору даних будь-якої геоінформаційної системи для розрахунку подальших вимог репарацій від країни-агресорки.
___
⠀⠀
ДУ "Інститут охорони ґрунтів України" — державна організація, що здійснює науково-технічну політику у сфері охорони ґрунтів і їх родючості, раціонального використання та екологічної безпеки земель сільськогосподарського призначення, об’єктів довкілля, визначення якості продукції, сировини, агрохімікатів. Ця установа підпорядкована Міністерству аграрної політики та продовольства України.