Розвиток і співпраця між Полтавський державним аграрним університетом та Державним біотехнологічним університетом

18 червня 2021 року наказом № 689 Міністерства освіти і науки України було створено Державний біотехнологічний університет. В основі його створення закладено багаторічні надбання чотирьох харківських вищих навчальних закладів – Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка, Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, Харківської державної зооветеринарної академії та Харківського державного університету харчування та торгівлі, з якими викладачі кафедри харчових технологій ПДАУ мали багаторічні наукові та творчі зв’язки.
З метою подальшого розвитку співпраці між університетами, одразу після створення Державного біотехнологічного університету, кафедра провела відповідну роботу та було підписано новий Договір про співпрацю між ПДАУ та ДБТУ.
За останні місяці між кафедрою харчових технологій ПДАУ та кафедрами Факультету переробних і харчових виробництв ДБТУ (кафедра технології зернопродуктів і кондитерських виробів, кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії, кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні, кафедра технології м’яса, кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування) сформувалися спільні наукові інтереси, спільна участь у семінарах, рецензуванні статей, формуванні проектів нових наукових досліджень.
Одним з прикладів розвитку співпраці між університетами є запрошення доктора технічних наук, професора кафедри Харчових технологій ПДАУ Валерія Сукманова до складу Державної екзаменаційної комісії ДБТУ у якості головуючого при проведенні онлайн кваліфікаційного іспиту на здобуття першого (бакалаврського) рівня освіти студентами, які навчаються за Освітньо-професійною програмою «Обладнання переробних і харчових виробництв» спеціальності 131 «Прикладна механіка» і студентів, що навчаються за ОПП «Інженерія переробних і харчових виробництв» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування».
Комісія працювала 21 та 22 червня 2022 року та відмітила високий рівень підготовки здобувачів вищої освіти, підготовка яких дозволяє вирішувати інженерні завдання на харчових підприємствах країни.
Враховуючи, що в ПДАУ відсутня освітньо-наукова програма 181 Харчові технології, на даний час у ДБТУ, за цільовим замовленням ПДАУ, працює над дисертаційною роботою аспірантка Олена Колісник, науковим керівником якої є професор кафедри харчових технологій ПДАУ Валерій Сукманов.

 

З метою ознайомлення з науковою базою кафедри харчових технологій та НДЛ «Субкритичні технології у харчових виробництвах» ПДАУ, 4 липня 2022 року до Полтави, на кафедру харчових технологій, завітав завідувач кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв ДБТУ, доктор технічних наук, професор Богомолов Олексій Васильович.

За результатами зустрічі було узгоджено спільні наукові напрями досліджень, сформовано перспективні плани розвитку спільних наукових досліджень, проектів, обговорено спільна участь у організації наукових конференцій та круглих столів.

Договір про наукову співпрацю між ПДАУ та ДБТУ працює!