Психологічна служба інформує : стрес під час сесії. Чи можна з ним впоратися?

Ось уже й  грудень наблизився майже непомітно, а це означає, що заліки та іспити зовсім близько. І кожен здобувач задає собі подумки питання, яким чином скласти всі іспити без зайвих нервових напружень. Адже, як відомо, сесія завжди супроводжується переживаннями, втомою та сресом.

 

Стрес ‒ це відповідна реакція організму на екстремальні чинники, які часом виникають в нашому житті (перенапруження, негативні емоції, метушня). Наявність певної кількості стресу в реальному житті є необхідним. Адже без деяких стресових ситуацій (конкуренції, ризику тощо) життя стало нецікавим. У стані тривожності наше тіло виробляє адреналін - гормон, який необхідний для виживання. Але надлишок стресу призводить до того, що наша тривожність і страхи починають нас придушувати. Тривожний настрій може призвести до розладу психіки.
Симптоми стресу можуть постійно наростати, що призводить до появи нових захворювань і посилення старих. Як правило, хвилювання виникає тоді, коли студент не впевнений в своїх знаннях, або нерівномірно розподіляє навантаження.


  Симптоми страху

Стрес як стан має такі неприємні симптоми, як : зниження працездатності; дратівливість; безсоння або сонливість; розсіяна увага; головні болі; фізична слабкість, втома; постійна напруженість; песимізм; жалість до себе, постійне бажання плакати; зниження апетиту або навпаки.
Постійний стан тривоги може привести до різного роду проблем, наприклад, до серцево-судинних захворювань, підвищення артеріального тиску, діареї, надмірного вживання алкоголю, тривожних розладів і, нарешті, до депресії. Багато студентів намагаються впоратися з нервовим напруженням, вдаючись до цілковитих дурниць, таких як, наприклад, підручник під подушкою, п'ятикопійковими монетами в черевику, «вузликами на пам'ять».
А це повинні бути перевірені методи, які допоможуть впоратися зі стресом і поліпшити мозкову активність.
Перед іспитом обов'язково треба виспатися. Як відомо на «свіжу» голову згадувати вивчений матеріал і формулювати думки легше. Знову ж таки правильним харчуванням також не слід нехтувати. Але їсти корисну їжу слід не тільки під час сесії. Завжди можна виділити час після пар, щоб приготувати собі вечерю, а не тамувати голод чіпсами, пиріжками, печивом і цукерками. Потрібно вживати в їжу більше сухофруктів, овочів, не можна відмовлятися і від чорного шоколаду. Також непогано було б відмовитися або звести до мінімуму вживання чаю і кави.
Завжди налаштовуйтесь на краще. Оптимістичний підхід до життя нікому не завадив. А ще існує така теорія, що слова й думки матеріальні. Завжди готуйтеся до іспитів заздалегідь. Мало шансів вивчити матеріал, який ви проходили протягом цілого семестру, за одну ніч.

  Не намагайтеся просто завчити матеріал, а спробуйте його зрозуміти. Адже в стресовій ситуації простіше відповісти на питання, відповідь на який зрозумілий, а не зазубрений.


Робіть перерви. Не потрібно намагатися вивчити весь матеріал залпом. Потрібно робити невеликі перерви в 10-15 хвилин, щоб розслабитися, дати собі відпочити й налаштуватися на вивчення іншого матеріалу. Окрім того, впоратися зі стресом допоможе релаксація, наприклад, глибоке дихання, тепла ванна, прослуховування спокійної музики. Регулярно виконуйте фізичні вправи, бажано на свіжому повітрі.
 Вживайте вітаміни та заспокійливі засоби, щоб зсередини підтримувати організм під час стресових ситуацій.


Користуючись усіма цими порадами, ви зможете скоротити стан стресу до легкого хвилювання в день іспиту, а ще будете почувати себе набагато краще. Головне пам'ятати, що сильно нервуючи, справі не допоможеш.

Аудиторія: