Прямуємо до омріяної професії, навчаючись у практиків

3 грудня 2021 року викладачі кафедри публічного управління та адміністрування ПДАУ Ольга Сердюк і Наталія Панасенко, а також здобувачі вищої освіти ОПП Місцеве самоврядування (2–3 курси) мали чудову нагоду поспілкуватись із Ларисою Василівною Кочур, експерткою платформи «Управління людськими ресурсами» Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», керуючою справами Березанської міської ради Київської області. Тема лекції: «Роль керуючого справами в діяльності органів місцевого самоврядування».

    Насамперед Лариса Василівна розповіла про те, коли, ким і чому була створена Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», як саме вона відстоює та лобіює інтереси територіальних громад на регіональному та місцевому рівнях на всій території України. А ще пані Лариса пояснила студентам, що таке спроможна територіальна громада, яка роль ради та виконавчого комітету як колегіальних представницьких органів, як відбувається організація ефективної роботи ради та виконавчого комітету, які повноваження місцевої ради. Багато уваги було приділено питанням формування кадрового забезпечення органу місцевого самоврядування, підбору, адаптації, вивільнення персоналу, підготовки персоналу до змін, цінностей органу місцевого самоврядування для утримання і залучення креативних, талановитих працівників. Лариса Василівна особливо наголосила на тих вузькопрофільних знаннях, які потрібні для реалізації повного спектра завдань, що стоять перед громадою, забезпечення її розвитку та професійності. Молодь зрозуміла, що саме висока кваліфікація, відповідна освіта та практичні навики фахівців формують у мешканців громад відчуття довіри.

    Досвід практиків, керівників органів місцевого самоврядування безцінний для майбутніх публічних управлінців. Зустріч виявилася надзвичайно цікавою і корисною для здобувачів вищої освіти та дала їм чудовий мотиваційний поштовх поглиблювати знання, розвивати фахові навички, наполегливо працювати та впевнено прямувати до омріяної професії.