Професорки ПДАУ взяли участь у засіданні Наглядового комітету з проєкту "Стале тваринництво та добробут тварин (SULAWE)" у Німеччині

20–22 березня 2023 року в Університеті Нюртінген-Гайзлінген (Німеччина) відбулися установча зустріч  і перше засідання Наглядового комітету з проєкту 101083023 - SULAWE - ERASMUS-EDU-2022-CBHE "Стале тваринництво та добробут тварин (SULAWE)".

Учасниками консорціуму є Університет Нюртінген-Гайзлінген, Шведський університет сільськогосподарських наук, Люблянський університет, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, Полтавський державний аграрний університет, Східноукраїнський університет імені Володимира Даля, Асоціація свинарів України, Асоціація виробників молока, Українська корпорація з виробництва м’яса на промисловій основі «Тваринпром», Науково-методичний центр ВФПО, Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Метою проєкту є  покращення якості освіти у галузі тваринництва за міжнародними стандартами для забезпечення рішень щодо сталого тваринництва, добробуту тварин і боротьби зі зміною клімату для досягнення кліматичної нейтральності відповідно до Європейської зеленої угоди 2050.

Поєднання інноваційної та орієнтованої на практику вищої освіти при підготовці молодих фахівців тваринницької галузі разом із концепцією навчання впродовж життя для працюючих фахівців забезпечить вимоги, необхідні для впровадження рішень, що ґрунтуються на знаннях, у секторі тваринництва України.

Консорціум приділяє особливу увагу співпраці між закладами вищої освіти України, бізнес-сектором, політичними та соціальними зацікавленими сторонами.

Основними цілями проєкту є:

- модернізація магістерських навчальних програм через спільне розроблення та впровадження інноваційного змісту щодо добробуту тварин і сталого виробництва продукції тваринництва, підвищення кваліфікації  викладачів і впровадження інноваційних дидактичних методик;
- посилення співпраці між закладами вищої освіти та аграрним бізнес-сектором, зокрема  у практичній підготовці студентів, шляхом навчання впродовж життя та діяльності з передачі знань, для забезпечення освіти, орієнтованої на ринок праці, та покращення  працевлаштування випускників;
- створення чотирьох інноваційних центрів передового досвіду для навчання впродовж життя;
- сприяння діалогу з політичними органами та громадянським суспільством для забезпечення успішного впровадження стандартів добробуту тварин в українське законодавство;
- сприяння національному та міжнародному академічному обміну шляхом запровадження фізичної та віртуальної мобільності для студентів між ЗВО України.

 

Від Полтавського державного аграрного університету в заході взяли участь професорка кафедри технології виробництва продукції тваринництва Оксана Кравченко та професорка кафедри біології продуктивності тварин імені академіка О. В. Квасницького Лариса Кузьменко.

Під час засідання Оксана Кравченко окреслила завдання та етапи  реалізації  робочого пакета 4 «Створення інноваційних центрів передового досвіду для навчання впродовж життя», який закріплений за Полтавським державним аграрним університетом.

Під час зустрічі учасники мали змогу познайомитися з Університетом Нюртінген-Гайзлінген і декількома університетськими кампусами, відвідати експериментальну ферму університету, приватну сімейну ферму WernerHof.