Практичне заняття з навчальної дисципліни «Технологія жирів та жирозамінників» у ТОВ «УКРОЛІЯ»

 

Залучення до освітнього процесу професіоналів-практиків і проведення навчальних занять на виробництві значно сприяє ефективній підготовці студентів під час навчання в університеті. Тож здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти під керівництвом викладачів Анатолія Шості, Ніни Будник та Альони Сябро з метою формування фахових компетентностей з навчальної дисципліни «Технологія жирів та жирозамінників» відвідали ТОВ «УКРОЛІЯ».

UKROLIYA з 2001 року здобула значний досвід у виробництві традиційної соняшникової олії. Проте сьогодні пріоритетним напрямом бізнесу компанії є створення продуктів з доданою цінністю в сегменті професійних кулінарних і високоолеїнових органічних олій. UKROLIYA представлена торговими марками традиційної соняшникової олії «ДИКАНЬКА», а також професійною високоолеїновою олією EFFO і органічною соняшниковою олією під брендом GARNA Organica, яку експортує у понад 50 країн світу.

UKROLIYA має два виробничі комплекси в Полтавській області – в Диканьці та Зінькові. Екскурсія відбулася на комплекс у Диканьці, де відбувається виробництво саме органічної продукції. Переробні потужності заводу становлять 18 тис. т органічного соняшнику на рік.

Начальник виробництва Віталій Лихач і заступник директора підприємства з економіки виробництва ORGANIC Олександр Тертицький ознайомили студентів з історією створення та основними етапами розвитку підприємства, розкрили технологію виробництва органічної соняшникової олії та побічних продуктів переробки насіння соняшника.

Питання контролю якості сировини й готової продукції розглянули з начальницею ВТЛ заводу Людмилою Шевченко. Особливу увагу пані Людмила звернула на інноваційне лабораторне обладнання та нові методики досліджень, запроваджені в лабораторії підприємства.

Начальник відділу стандартизації і сертифікації Олександр Мацугиря розповів студентам про особливості реалізації органічної продукції на міжнародному ринку та відповідні процедури її сертифікації. Органічна соняшникова олія, вироблена на підприємстві, сертифікована як за національним стандартом, так і за стандартом органічних продуктів Європейського Союзу EU BIO і Швейцарським стандартом BioSuisse.

Підбиттю підсумків навчального заняття не завадили навіть сигнали про повітряну тривогу, жвава дискусія про особливості технології виробництва продукції та загалом про роботу підприємства продовжилася в укритті.