Практична підготовка фахівців з публічного управління та адміністрування в онлайн режимі триває

26 червня 2020 року викладачі кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА в режимі відео-конференції Meet було провели круглий стіл «Жіночі колективи: формування, управління, розвиток», у якому взяли участь здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування (1‒2 курс).

Метою круглого столу було дослідження психологічних особливостей жіночих колективів, специфіки процесу управління жіночими колективами, вивчення ролі жінки в державному управлінні, опрацювання сутності та розвитку «гендерної політики» в системі державного управління.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися:

  • завідувач кафедри публічного управління та адміністрування, професор, д. держ. упр. Лозинська Тамара Миколаївна;

  • доцент кафедри публічного управління та адміністрування, доцент, к.е.н. Мирна Ольга Володимирівна.

Загальними для України і світу є гендерні проблеми, зокрема можливість працювати для жінок в органах представницької влади та органах виконавчої влади; розрив у  оплаті праці чоловіків і жінок.

Жінки в Україні беруть участь у виборчому процесі на рівні з чоловіками. Депутатський корпус Верховної Ради України ІХ скликання представлений 87 жінками (це близько 20 % від усієї кількості депутатів). Середньосвітовий показник 24 %. У більшості країн Європи в парламентах працює близько третини жінок-депутатів.

У Кабінеті Міністрів України чотири з 21 посадового портфеля мають жінки. Станом на березень 2019 року жінки обіймали лише 5 із 25 вищих посад у виконавчій гілці влади.

У світі немає країн, де оплата праці жінок і чоловіків є однаковою.

Незважаючи на те, що в Україні сформована законодавча база, спрямована на створення умов для розширення можливостей жінок у сфері праці: це ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», ЗУ «Про зайнятість населення», ратифіковано певні Конвенції Міжнародної організації праці. Розрив в оплаті праці становить 25 %.

Жіночі колективи найчастіше трапляються в освіті, медицині, харчовому, швейному виробництві, фармацевтиці. У сфері адміністративного обслуговування (наприклад, ЦНАП) співвідношення заробітної плати майже 100 % (99,3 %). В освіті, де 99 % працюють жінки, їхня заробітна плата складає 96 % від заробітної плати чоловіків.

Що стримує добре освічених і талановитих жінок України? На ці та інші питання прагнули отримати відповіді під час круглого столу.

Були підготовлені такі доповіді (п’ять з них заслухано):

«Роль жінки в державному управлінні» (доповідач ‒ Колісник Олександра Дмитрівна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 2 курс; науковий керівник ‒ проф., д. е. н. Дорофєєв О.В.);

«Психологічні особливості жіночих колективів» (доповідачі ‒ Житченко Ірина Ігорівна, Нікітченко Сніжана Миколаївна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 1 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Сердюк О. І.);

«Гендерні проблеми управління чоловічим, жіночим та змішаним колективами» (доповідачі ‒ Гнаток Євгеній Михайлович, Рукавиця Олександр Юрійович, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 2 курс; науковий керівник ‒ проф., д. е. н. Дорофєєв О.В.);

«Специфіка процесу управління жіночими колективами» (доповідач ‒ Тараненко Таїсія Віталіївна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 1 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Сердюк О. І.);

«Як ефективно управляти жіночим колективом» (доповідач ‒ Литвин Дар’я Владиславівна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 3 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Мирна О. В.);

«Ґендерна політика: поняття, сутність та розвиток у системі державного управління» (доповідач ‒ Риженко Мирослава Сергіївна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування 1 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Сердюк О. І.);

«Жіноче лідерство» (доповідач ‒ Кочур Владислава Сергіївна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 1 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Сердюк О. І.).

«Жінки-особистості в державному управлінні» (доповідач ‒ Нестеренко Юлія Володимирівна, ЗВО ООП Місцеве самоврядування, спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, 1 курс; науковий керівник ‒ доцент, к. е. н. Сердюк О. І.).

«Родзинкою» круглого столу став завершальний виступ професора кафедри, д. е. н. Дорофєєва Олександра Вікторовича.

За результатами проведеного круглого столу було ухвалено рішення опублікувати тези доповідей у Збірнику матеріалів наукових досліджень молодих учених кафедри публічного управління та адміністрування «ТЕРИТОРІЯ НАУКИ».

 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: