Онлайн-лекція «Профілактика насильства у молодіжному середовищі»

     Здобувачі вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент взяли участь у тематичній онлайн-лекції «Профілактика насильства у молодіжному середовищі», проведеній у рамках реалізації Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Полтавському державному аграрному університеті. Організаторами зустрічі виступили омбудсмен учасників освітнього процесу ПДАУ Олександр Помаз і спеціаліст відділу маркетингу ПДАУ Ігор Лядський.
Спікером заходу виступила начальниця відділу психологічного забезпечення управління кадрового забезпечення ГУНП у Полтавській області майор поліції Олена Демяник.      До зустрічі долучилися десятки викладачів і студентів, які бажали почути цю надзвичайно корисну лекцію, та  представники адміністрації Університету, зокрема докторка історичних наук, професорка проректорка з науково-педагогічної  роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара.
     Відкрив зустріч кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту ім. І. А. Маркіної омбудсмен ПДАУ Олександр Помаз, який розповів про свою діяльність стосовно забезпечення дотримання прав усіх учасників освітнього процесу нашого Університету та профілактики насилля серед них. Далі всі присутні прослухали інформативну лекцію Олени Демяник, яка розповіла про види  насилля, їх класифікацію і прояви, зокрема психічний, економічний та сексуальний тиск.
    Учасники зібрання почули багато практичної та теоретичної інформації. Зокрема дізналися, що є галузь кримінології — віктимологія, яка вивчає явище насилля. Згідно з нею деякі люди схильні до того, щоб ставати жертвами. Це значить, що подолання булінгу і мобінгу в молодіжному середовищі має бути спрямовано не тільки на усунення наслідків насилля, а й профілактику цього згубного явища.   Численні запитання від слухачів лекції стосувалися різних аспектів агресії та порушення прав людини, серед яких недопущення сексуального насилля, сексизму, переслідувань на підставі гендерної ідентичності, зловживання службовим становищем або іншими важелями впливу.


    Також Олена Демяник приділила значну увагу  необхідності побудови гармонійних взаємин у родині на засадах взаємоповаги та довіри між батьками та дітьми. Аналогічний процес має відбуватись і в закладах вищої освіти, де викладачам необхідно здобувати повагу  студентів і допомагати їм у розв’язанні можливих проблем, пов’язаних зі спілкуванням з однолітками.
     Приємно, що до обговорення долучилися не тільки викладачі, а й деякі студенти, що подякували спікерці за поінформованість у цих актуальних питаннях сьогодення. Також під час зустрічі було анонсовано дискусійну панель, що запланована на вівторок, 29 листопада, та стосуватиметься доволі провокаційної теми "Психологічний гормезис у профілактиці булінгу в молодіжному середовищі".

Діяльність: