Оцінка студентських проєктів спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології»

На кафедрі інформаційних систем та технологій навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Полтавського державного аграрного університету вже стало традицією проводити захист та оцінювання кращих студентських наукових робіт із залученням зовнішніх фахівців.

На тлі активної участі колективу кафедри та студентів спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» у суспільному житті та розвитку регіону студентські ідеї та наукові проєкти зазвичай націлені на застосування сучасних інформаційних технологій у різноманітних сферах людської діяльності.

Так і цього разу на прохання керівництва управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської облдержадміністрації на кафедрі було проведено відбір студентських наукових робіт. Однією із найкращих, на думку професорсько-викладацького складу кафедри, стала робота здобувачки вищої освіти другого року навчання за освітньо-професійною програмою «Інформаційні управляючі системи» спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» Ірини Кулінченко «Система моніторингу технологічних процесів сміттєпереробного заводу».

9 лютого 2021 року на кафедрі відбулося обговорення цього проєкту за участі завідувача кафедри інформаційних систем та технологій Юрія Уткіна, тимчасово виконуючого обов’язки начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської облдержадміністрації Сергія Марчишинця та головного спеціаліста Управління інфраструктури та цифрової трансформації облдержадміністрації Віталія Ващенка.

Загальна концепція проєкту містить 4 основні напрями розвитку ринку цифрових рішень у сміттєпереробній галузі, такі як:

- виробництво смарт-систем для збору відходів («розумні контейнери»);

- оптимізація логістичних ланцюгів і оснащення автопарку спеціалізованим програмним забезпеченням і датчиками («розумні сміттєзбирачі»);

- виробництво та впровадження інтелектуальних систем переробки й утилізації твердих комунальних відходів;

- розроблення та застосування інтелектуальних систем і технологій та інтерфейсів, призначених для користувачів.

Серед очікуваних результатів упровадження проєкту під час доповіді були висвітлені технології контролю за обсягами переробки, маршрутом та ідентифікацією робочих машин, безпекою життєдіяльності персоналу, шляхи забезпечення доступу до результатів контролю для широких верств населення, зменшення шкоди для екосистем. Саме деталізація цих питань стала об’єктом дискусій у межах зустрічі.

Загалом присутні дали високу оцінку проєкту Ірини Кулінченко і надали рекомендації щодо релевантності пріоритетів представлення економічного, соціального та екологічного ефектів від реалізації проєкту.

Під час зустрічі Сергій Марчишинець і Віталій Ващенко позитивно оцінили спрямованість навчання за освітньо-професійною програмою «Інформаційні управляючі системи» на досягнення таких його програмних результатів у сфері інформаційних технологій, які дозволяють підготувати компетентного фахівця з інформаційних систем та технологій, бути затребуваним на ринку праці та здатним виконувати практичні завдання. Як незалежні стейкхолдери і потенційні роботодавці, учасники засідання підтвердили готовність і надалі співпрацювати із Полтавським державним аграрним університетом із метою розвитку перспективних наукових проєктів.

 

Аудиторія: 

Діяльність: