Навчальна практика в умовах СТОВ «Воскобійники»

Ознайомлення здобувачів вищої освіти з технологічними особливостями виробництва і переробки продукції тваринництва на кращих підприємствах  є одним із завдань навчальної практики «Основи фахової діяльності», яка є обов’язковим компонентом освітньої програми «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» бакалаврського рівня. 

Саме тому з метою якісного формування фахових компетентностей і програмних результатів навчання 12 липня 2023 року здобувачі вищої освіти 1 курсу за спеціальністю 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва відвідали молочний комплекс і цех із переробки молока СТОВ «Воскобійники».
Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Воскобійники» – це успішне аграрне підприємство, одне з провідних сільськогосподарських підприємств Полтавської області. Основна діяльність товариства полягає у виробництві високоякісного молока, вирощуванні та реалізації зернових і олійних культур. СТОВ «Воскобійники» є прикладом потужного господарства з тривалою історією.
На підприємстві утримується понад 5 тис. голів великої рогатої худоби, з яких майже половина голів – це дійне стадо, яке дає якісне молоко найвищої якості.
Головний зоотехнік Галина Олексіївна Євченко ознайомила студентів із технологією виробництва молока на молочному комплексі. Поголів’я худоби різних статево-вікових груп – телята, нетелі, корови – утримуються в новозбудованих і реконструйованих відповідно до сучасних вимог тваринницьких приміщеннях. Усі процеси виробництва – годівля, доїння, прибирання – повністю механізовані.

   

Підприємство має свій комбікормовий завод. Годують тварин переважно кормами власного виробництва: сіно, солома, кукурудзяний силос, сінаж із багаторічних та однорічних трав. Додатково закуповується лише макуха або соняшниковий шрот.

   

Доїння корів відбувається у двох сучасних доїльних залах виробництва GEA Farm Technologies / Westfalia Surge (Німеччина), обладнаних установками типу «паралель» (для одночасного доїння 60 корів) та «карусель» (на 32 доїльних місця). Доїльні зали розміщені в новозбудованих тваринницьких комплексах у селах Воскобійники та Носи. Крім того, зали облаштовані за новими сучасними технологіями: автоматизоване обладнання, механічна подача та стік води.

Головний технолог Ольга Сергіївна Лахненко ознайомила з переробкою молока у власному цеху підприємства. Студенти дізналися про особливості технології виробництва питного молока, кисломолочних напоїв і сиру, сметани, вершкового масла та продегустували продукцію.

Після завершення екскурсії студенти мали змогу поспілкуватися з генеральним директором сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Воскобійники» Капленком Валерієм Іллічем, який поділився зі студентами своїм життєвим досвідом господарювання у галузі тваринництва.

Викладачі та студенти факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва вдячні Валерію Іллічу Капленку за надану можливість відвідати підприємство і детально ознайомитися з особливостями технології виробництва і переробки молока в умовах господарства.