Місцеве самоврядування країн Європи: досвід і перспективи імплементації

    16 листопада 2022 року в межах вивчення вибіркової дисципліни «Організація місцевого самоврядування» ОПП Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування за участі здобувачів вищої освіти 3 курсу, студентки 4 курсу Владислави Кочур і науково-педагогічних працівниць кафедри публічного управління та адміністрування ННІ ЕУПІТ Тамари Лозинської, Тетяни Мац та Ольги Сердюк було проведено круглий стіл на тему «Досвід організації місцевого самоврядування країн Європи».     З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування докторка наук з державного управління, професорка Тамара Лозинська. Студентка 4 курсу Владислава Кочур поділилася отриманими під час проходження виробничої практики  (влітку 2022 року) практичними знаннями щодо організації місцевого самоврядування в Польщі на прикладі староства Лежайського повіту. Виконавчу владу в старостві забезпечує Повітова управа (Zarząd Powiatu). Організаційна структура налічує 20 структурних підрозділів і комунальних установ / організацій. Керівний склад обирається на п’ять років і складається із старости (Starosta), заступника старости (Wicestarosta) та членів правління (Członek zarządu). У повіті є Рада повіту (Rada Powiatu), яка побудована на принципах законності, колегіальності, гласності, поєднанні місцевих і державних інтересів. В її складі 19 радних, які отримують невелику грошову винагороду. Управління апаратом здійснює повітовий секретар (Sekreterz Powiatu). Основною формою роботи Ради повіту є сесія, а Повітової управи – засідання. П’ять відділів староства (Starostwо) надають адміністративні послуги для мешканців повіту (Powiat) за принципом «єдиного вікна».

     Під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну для українців, які вимушено покинули свої домівки, староство створило 21 березня Окружний пункт допомоги громадянам України в Лежайську (Powiatowy Punkt Pomocy Obywatelom Ukrainy w Leżajsku). Також під час засідання круглого столу було обговорено питання територіального устрою інших європейських країн. Свої доповіді також виголосили:

  • – Катерина Мазничко – «Територіальний устрій Болгарії, місцеве самоврядування та управління»;
  • – Ангеліна Юр’єва – «Органи місцевого самоврядування в Іспанії»;
  • – Андрій Іценко – «Адміністративно-територіальний устрій, регіональне і місцеве самоврядування в Італії»;
  • – Анна Дахно – «Органи місцевого самоврядування в Швеції»;
  • – Ольга Федченко – «Організація місцевого самоврядування Чехії у світлі положень європейської хартії місцевого самоврядування».

     Учасники круглого столу обговорили адміністративно-територіальний устрій, регіональне і місцеве самоврядування країн Європи та актуальність застосування європейського досвіду на теренах України.
     Підсумки круглого столу підбила кандидатка економічних наук доцентка кафедри Тетяна Мац, зазначивши, що належна адаптація досвіду європейських країн допоможе досягти ефективної моделі організації місцевого самоврядування в Україні.

Аудиторія: 

Діяльність: