Майстер-клас з виробництва морозива викладачів кафедри харчових технологій для учнів 10 класу Полтавської загальноосвітньої школи № 27 як різновид профорієнтаційної роботи

17 листопада 2021 р. в рамках профорієнтаційної роботи викладачки кафедри харчових технологій Ніна Будник та Алла Кайнаш, лаборанти Аліна Лукаш і Валентина Мартусь провели майстер-клас з виробництва морозива для учнів 10 класу Полтавської загальноосвітньої школи №27. На початку заходу, завідувачка кафедри Ніна Будник провела екскурсію навчальними  та навчально-науковими лабораторіями  кафедри харчових технологій,  показала бокс для проведення мікробіологічних досліджень сировини та харчових продуктів, продемонструвала експертний центр «Milk Local Product», що нещодавно створений на  базі кафедри харчових технологій у межах реалізації проєкту  ПДАУ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD) програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+. Пані Ніна розповіла про класифікацію сирів, особливості виробництва та вимоги до якості різних видів сирів.

      

А потім відбувався чарівний процес виробництва морозива, яке полюбляють і діти, і дорослі. Аліна Лукаш, в межах виконання магістерської роботи «Розробка технології виробництва морозива з рослинного молока», продемонструвала школярам процес виготовлення морозива за класичною рецептурою (з вершків та молока тваринного походження) та морозива з вершків та молока рослинного походження.

   

Школярі із захватом та цікавістю брали участь у майстер-класі, адже під час дегустації вони мали можливість оцінити неперевершену смакову гаму вироблених зразків морозива, провести балову оцінку та записати рецептури нових видів морозива.

      

Також викладачки кафедри Ніна Будник та Алла Кайнаш розповіли школярам про особливості вступної кампанії на спеціальність 181 «Харчові технології», з яких предметів потрібно здавати зовнішнє незалежне оцінювання, про переваги навчання в Полтавському державному аграрному університеті за спеціальностями 181 «Харчові технології» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Усі були в захваті від майстер-класу та дегустації.