Майстер-клас «Сало — український національний продукт»

У рамках вивчення дисципліни «Українські традиції в культурі харчування» для студентів факультету технологій тваринництва та продовольства було проведено майстер-клас «Сало — український національний продукт». Спікер — докторка сільськогосподарських наук, експертка з якості продукції тваринництва Ірина Баньковська.

У веселій, цікавій та ігровій манері Ірина Броніславівна розповіла учасникам майстер-класу про всі переваги сала, його користь і значення для людини. Потім студенти розділилися на три дослідницькі команди та поринули у справжню феєрію практичної науки, де здобули практичні навички проведення експертної оцінки продукції свинарства.

Сало — один із найвідоміших і найулюбленіших продуктів в українській кухні, що став справжнім гастрономічним символом України. Це більше ніж просто продукт. Це елемент українського культурного коду, що поєднує смак і традиції. Попри сучасні кулінарні тенденції, воно й досі залишається популярним, смачним і улюбленим делікатесом на столах українців.

До речі, сучасні дослідження дієтологів, біологів і медиків спростували усталену думку про шкідливість сала та довели, що його помірне вживання корисне. У несмаженому салі міститься багато корисних речовин, зокрема арахідонова кислота, яка бере участь у холестериновому обміні, знижуючи рівень холестерину в крові. Також установлено, що сало зв’язує токсини та виводить їх з організму.

Рекомендується вживати сало від 50 до 70 грамів у день. Звісно, сало калорійне, адже в 100 грамах продукту — 770 ккал. Проте ці калорії «довгі», тобто вони працюють тривалий час. До того ж малою кількістю сала можна добре перекусити, не отримавши при цьому багато калорій.

Крім безпосередньої дегустації українського національного продукту студенти виконали ряд завдань, взяли участь у змістовному опитуванні та значно розширили свої знання і світогляд.

У підсумку команди та найактивніших учасників було відзначено грамотами.