Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки, присвячений Міжнародному дню захисту дітей

Полтавський державний аграрний університет поєднав День відкритих дверей і Міжнародний день захисту дітей. Традиційно факультет технології виробництва та переробки продукції тваринництва взяв активну участь у проведенні свята. Доцент кафедри технологій дрібного тваринництва Тетяна Карунна організувала для дітей майстер-клас із виготовлення ляльок-мотанок.
Лялька-мотанка – це українська народна лялька й оберіг. Здавна у кожній українській родині така лялька виконувала роль оберега, була символом жіночності та мудрості. За повір'ям саме вона берегла сімейний затишок і добробут.

Під час майстер-класу діти не тільки активно долучалися до роботи з виготовлення ляльок, але й дізналися багато цікавого про ляльку-мотанку, зокрема те, що перші мотанки з'явилися ще 5000 років тому; вони були схожі між собою, адже виготовляли їх лише із шматочків тканини та матеріалу, який замотували всередину; її назва походить від способу виготовлення (від українського слова «мотати»); для виготовлення такої ляльки не можна було використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети, тому тканину рвали руками, а потім змотували нитками.

Малеча була в захваті від процесу виготовлення оберегів, а головне те, що нам вдалося відродити українську народну традицію!