Літній курс NAWA 2023 для іноземних викладачів

Доцентка кафедри публічного управління та адміністрування ННІ ЕУПІТ кандидатка економічних наук Панасенко Наталія Леонідівна з 1 до 21 серпня 2023 року брала участь у Програмі персонального обміну науковцями та студентами в рамках двосторонньої співпраці між Польщею та Україною.
Програма персонального обміну науковцями та студентами була реалізована на базі Школи польської мови та культури Сілезького університету в Катовіцах, яка отримала акредитацію на проведення курсів польської мови на 2021–2023 роки за результатами конкурсу, оголошеного Національним агентством академічних обмінів. Ця Школа вже прийняла кілька тисяч студентів з усього світу. Викладачі університету є досвідченими спеціалістами в галузі глотодидактики польської мови, авторами підручників та комп’ютерних програм, призначених для викладання польської мови як іноземної. Школа проводить різні види курсів польської мови, семінари в галузі польської мови та культури для вчителів і викладачів, які викладають польську мову за кордоном серед поляків та іноземців.
У програмі курсу для викладачів були: курс польської мови; відвідування занять польської мови в літній школі, які проводили викладачі університету, та обговорення методики викладання цих занять; практичні заняття із застосуванням необхідних інструментів, посібників, платформ і додатків; лекції та семінари; культурна програма; подорожі (реальні та віртуальні).
Курс для викладачів починався з кваліфікаційного іспиту, який визначав рівень володіння польською мовою. Після завершення курсу проводився тест щодо перевірки досягнутих результатів. Сертифікат, який отримала Панасенко Наталія Леонідівна, засвідчує, що вона пройшла стаціонарний курс польської мови та культури для викладачів-іноземців та підтверджує здобуті спеціальні знання в галузі методики та дидактики польської мови як іноземної.
Культурна програма, що супроводжувала курс, охоплювала перегляд фільмів із легальних культурних джерел; відвідування концертів (польська рання, класична, народна музика, польські танці, сучасна польська молодіжна музика), музеїв і галерей (реальних і віртуальних); зустрічі з відомими польськими політиками, журналістами, художниками та письменниками.
Загалом цей курс дав змогу його слухачам не тільки вдосконалити свої професійні компетенції, але й розширити знання у сфері міжкультурних відносин.