Лекція з питань інформаційної безпеки

19 травня 2021 року на кафедрі інформаційних систем та технологій відбулася лекція з інформаційної безпеки для студентів освітньо-професійної програми «Інформаційні управляючі системи» спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології». Лекцію провів Юрій Володимирович Черненко, співробітник ТОВ «Радікс», яке займається розробленням проєктів і верифікацією програмного забезпечення для обслуговування атомних електростанцій.

На лекції йшлося про захист персональних даних – використання паролів і криптографічних ключів: загальна вразливість систем обробки та зберігання даних і вразливість систем безпеки до зброї сучасних хакерів: Homograph attack, Driver by download, віруси, акустична криптоаналітика, соціальна інженерія.

Крім того, зі студентами було обговорено питання використання сучасних і найбільш дієвих інструментів перевірки вразливості, як от: Metasploit Project – проєкт, присвячений інформаційній безпеці, який створено для надання інформації про вразливість, допомоги у створенні сигнатур для IDS, створення і тестування експлойтів; Metasploit Framework – найбільш відомий проєкт, зручна платформа для створення і налагодження експлойтів; Wireshark – програма-аналізатор трафіку для комп'ютерних мереж Ethernet і деяких інших (програма поширюється під вільною ліцензією GNU GPL).

Студентів зацікавила надана інформація, і вони виявили бажання більш детально розглянути цю тематику для своїх подальших наукових досліджень.

 

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: