Лекція професорки Шведського університету сільськогосподарських наук Галії Замарацької про принципи академічної доброчесності при написанні наукової статті

У рамках онлайн-курсу для студентів спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва на тему «How to write and publish a scientific paper in international journal» («Як написати та опублікувати наукову статтю в міжнародному журналі») 27 січня 2023 року асоційована професорка Шведського університету сільськогосподарських наук (м. Уппсала), фахівчиня із зовнішньої співпраці з питань якості продуктів харчування, координаторка дослідницьких шкіл «Фокус на продуктах харчування і біоматеріалах» і «LiFT» («Технології майбутнього для виробництва продуктів харчування») Галія Замарацька прочитала лекцію на тему «Plagiarism».

Академічна доброчесність є поняттям загальноприйнятим у розвинутих країнах сучасного світу. На лекції було розкрито поняття академічного плагіату  та наведено його різновиди, шляхи запобігання науковому плагіату, а також основні принципи дотримання академічної доброчесності при написанні наукових праць, зокрема, наголошено на обов’язковому посиланні на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень інших авторів; дотриманні норм законодавства про авторське право та суміжні права; наданні вірогідної інформації про методики й результати досліджень і джерела використаної інформації.

Заходи такого рівня  дуже важливі для розуміння і дотримання принципів  академічної доброчесності студентами. Висловлюємо вдячність професорці Галії Замарацькій за надану можливість поділитися міжнародним досвідом запобігання плагіату при підготовці наукових текстів.