6 червня 2025 року в межах проведення Міжнародної літньої школи Еразмус+ «Стале тваринництво та благополуччя тварин» асоційована професорка Шведського університету сільськогосподарських наук (м. Уппсала) фахівчиня із зовнішнього співробітництва з питань якості продуктів харчування, координаторка дослідницьких шкіл «Фокус на продуктах харчування і біоматеріалах» і «LiFT» («Технології майбутнього для виробництва продуктів харчування») почесна професорка Полтавського державного аграрного університету Галія Замарацька прочитала лекцію на тему «Майбутнє м’яса».
Впродовж лекції було наголошено, що м’ясна індустрія трансформується під впливом глобальних викликів – зміни клімату, зростання населення, обмежених ресурсів та етичних питань тваринництва. У відповідь на ці чінники формуються нові підходи до виробництва м’яса. Широкої популярності набуває рослинне м’ясо, яке виготовлене з рослинних білків, які імітують текстуру та смак тваринного м’яса. Останніми досягненнями науки є клітинне м’ясо (м’ясо з пробірки), яке культивується з тваринних клітин без вирощування тварини. Це дає змогу зменшити забруднення, використання води та ґрунтів. Альтернативне м’ясо може знизити вуглецевий слід до 90 % та використання води до 95 %.
Лекторка також зазначила, що споживачі дедалі частіше обирають продукти, які відповідають принципам сталого розвитку.
У лекції взяли участь студенти і викладачі Полтавського державного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького.
Літня школа була організована у межах виконання міжнародного проєкту «Стале тваринництво та добробут тварин» / «Sustainable Livestock Production and Animal Welfare» (SULAWE).
Щиро дякуємо Галії Замарацькій за цікавий і актуальний матеріал лекції та сподіваємося на подальшу співпрацю!