Екскурсія студентів спеціальності Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва до Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України

10 липня 2023 року здобувачі вищої освіти 1 і 2 курсів першого (бакалаврського) рівня освіти за ОПП Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва в межах навчальних практик відвідали Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН України, який є науково-методичним і головним координаційним центром в Україні з питань свинарства.

Здобувачі вищої освіти у наукових підрозділах Інституту ознайомилися з головними напрямами їхньої діяльності: вдосконалення наявних і створення нових порід, типів, ліній і їх кросів для одержання високопродуктивних помісей і гібридів свиней; обґрунтування оптимальних підходів кормовиробництва, раціональної годівлі тварин різних виробничих груп; розроблення сучасних біотехнологічних і селекційно-генетичних методів у свинарстві; розроблення методів збереження та вдосконалення вітчизняного генофонду свиней; удосконалення та розроблення прогресивних та екологічно безпечних технологій виробництва свинини.

   

   

З головними напрямами досліджень лабораторії генетики студентів ознайомив молодший науковий співробітник Микита ПЕКА, на прикладах результатів ДНК-типування за різними типами генів пояснив практичне використання досліджень щодо аналізу розповсюдження генних мутацій у популяціях свиней.

   

Завідувачка лабораторії годівлі, фізіології та здоров’я тварин кандидатка с.-г. наук Світлана ЛОБЧЕНКО ознайомила студентів зі здобутками наукової  школи академіка О. В. Квасницького та академіка В. Ф. Коваленка. Детально ознайомила з методами проведення наукових досліджень із відтворення свиней і показала студентам елементи їх проведення, зокрема з визначення якості спермопродукції кнурів-плідників.

Студенти отримали пропозицію щодо проходження виробничих практик у лабораторіях інституту та проведення досліджень із кваліфікаційних робіт.