"Довіра у цифровому суспільстві" П’ятий Національний Форум IT-директорів органів влади

26-27 вересня 2019 року в конгрес холі Mercure у Києві відбувся П’ятий Національний Форум IT- директорів органів влади.

Форум сприяв спілкуванню та співпраці лідерів сфери електронного урядування та відкрив нові горизонти для розвитку та просування електронного урядування в Україні.

Цього року Форум був присвячений співпраці між Україною та Європейським Союзом у розвитку цифрового суспільства в Україні. Особливий наголос було зроблено на розбудові довіри у цифровому суспільстві при розробленні IT-систем та публічних е-сервісів. Доповідачі висвітлювали різні важливі аспекти, пов’язані з законодавством, принцип «безпечний за замовчанням» в ІТ-системах, конфіденційність та захист даних.

Нині тривають дискусії щодо наступних кроків у розвитку електронного урядування в Україні. У центрі уваги – нова концепція «Держава у смартфоні». На Форумі було проаналізовано, як система електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта» та інформаційна система «Вулик» сприяють запровадженню довіри у цифровому суспільстві та посилюють розвиток електронного урядування та децентралізацію в Україні.

5-й Форум зібрав разом ІТ-директорів з органів влади усіх рівнів та представників донорів, що прагнуть підтримувати розвиток електронного урядування в Україні.

Форум відкрив Ханес Асток - заступник директора Академії електронного врядування, Естонія.

З вітальними промовами виступили:

Штефан Шльойнінг - керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні;

Тобіас Тиберг - Посол Швеції в Україні;

Каімо Кууск - Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні.

У Форумі взяв участь Віце-прем'єр-міністр– Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який презентував ініціативи «Держава у смартфоні» та окреслив горизонти майбутніх змін у сфері цифровизації.

Спікери Форуму:

Андрус Ансіп - член Європарламенту, колишній віце-президент Єврокомісії з питань спільного цифрового ринку. Тема його доповіді «Е-врядування для кращих публічних послуг та цифрового бізнесу», в якій він говорив про значення розвитку сфери та європейський досвід у цьому.

Олексій Вискуб - перший заступник Міністра цифрової трансформації України;

Крістіна Розгоній – старший консультант з нормативно-правових та політичних питань регулювання та політики у сфері ЗМІ, телекомунікацій та інтелектуальної власності, професор, доцент лабораторії управління ЗМІ та медіа індустрії на факультеті комунікацій Віденського університету;

Анатолій Марциновський - експерт з комунікацій, проєкт EGOV4UKRAINE, eGA; Андрій Піскун - старший ІТ-спеціаліст «Вулик», проєкт EGOV4UKRAINE, eGA та Олег Бурба - ІТ-експерт з електронних сервісів, проєкт EGOV4UKRAINE, eGA, розповіли як «Трембіта» сприяє розвитку довіри;

Людмила Рябчинська - радник Міністра цифрового трансформації України представила на форумі огляд розвитку електронних послуг та ІТ-інфраструктури в Україні. Вона наголосила що сервіси, які надає держава, мають бути доступними для всіх в Україні, ось чому Міністерство цифрової трансформації та донори розвивають фізичні контактні пункти, або центри надання адміністративних послуг водночас із розвитком ініціативи "Держава у смартфоні";

Марі Педак - EGOV4UKRAINE керівниця проєкту, Академiя електронного врядування, eGA (Естонія) взяла участь у підбитті підсумків та спілкуванні з учасниками.

Форум вів відомий ведучій - Андрій Куликов.

Увагу учасників Форуму було сконцентровано на питаннях створення довіри до цифрового суспільства при розробці ІТ-систем та публічних електронних послуг. Вони дізналися, що стоїть за ініціативою «Держава у смартфоні», на Форумі говорилося про те, як захищений обмін даними системи "Трембіта" та інформаційна система "Вулик" підтримують встановлення довіри та сприяють розвитку електронного врядування та децентралізації в Україні.

Відбулася цікава дискусія щодо впровадження інформаційної системи «Вулик», призначеної для Центрів надання адміністративних послуг. Адже в серпні розпочато процес оснащення системою ЦНАПів, які відкриваються за підтримки програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.

У Форумі взяв участь доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та адміністрування нашої академії - Писаренко В'ячеслав Петрович.

Цей захід проводився Міністерством цифрової трансформації України та Проєктом підтримки «EGOV4UKRAINE» програми «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Проєкт підтримки «EGOV4UKRAINE» програми «U-LEAD з Європою» входить до програми децентралізації в Україні, що полягає в підвищенні прозорості та підзвітності врядування.

 

Аудиторія: 

Мітки: