Співпраця зі стейкхолдерами – ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ» та кафедрою харчових технологій ПДАУ

Вже понад десять років, як науковці багатьох країн світу в галузі харчових технологій звернули увагу на кавову гущу, яка є, з одного боку відходами при споживання кави, а з іншого – цінною сировиною для використання у сучасних харчових технологіях.

У 2024 році, світове споживання кави перевищило 198,39 млн мішків по 60 кг. Кількість відпрацьованої кавової гущі у всьому світі щорічно складає близько 6 мільйонів тон. На один грам меленої кави припадає 0,91 г залишків у вигляді кавової гущі, які містять велику кількість органічних, біологічно активних сполук, та мають великий потенціал для широкого застосування в технологіях продуктів функціонального призначення та потенційну користь для здоров'я людини.

Кавова гуща є ефективною харчовою добавкою в хлібобулочних виробах, печиві, тортах, приправах для барбекю, десертах та у виробництві напоїв. Але, у багатьох харчових технологіях кавова гуща може бути використана лише у вигляді борошна, яке, як з’ясувалося, виробити з кавової гущі непросто: великий вміст жиру та інші властивості гущі ускладнюють цей процес. Декілька років тому, у Києві було створено ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ». Все почалося з ідеї – знайти нове життя для відпрацьованої кавової гущі. Захоплені пристрастю до кави та інновацій, засновники провели наукові дослідження, розробили та запатентували унікальну технологію переробки відпрацьованої кавової гущі, створили спеціальні млини, і в результаті отримали смачне кавове борошно.

 

З самого початку створення ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ» розпочалася співпраця між цим підприємством та кафедрою харчових технологій ПДАУ: постійні консультації, проведення наукових досліджень, публікація наукових статей (в тому числі, і у виданнях SCOPUS), практика бакалаврів та магістрів, виконання кваліфікаційних робіт, участь у міжнародних наукових конференціях та багато іншого.

За запрошенням ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ» 24 вересня 2025 року професор кафедри харчових технологій Валерій Сукманов відвідав підприємство з метою консультування та обговорення планів подальшої співпраці. На сьогодні подрібнена до оптимального фракційного складу кавова гуща - «COFFEE FLOUR» - використовується у багатьох технологіях хлібобулочних та кондитерських виробів.

Так, 29 вересня на кафедрі харчових технологій була проведена дегустація продукції ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ», викладачі оцінювали грисіні — традиційні італійські хлібні палички, які виготовляються з тіста, зазвичай дріжджового, вони мають довгу, тонку, хрустку форму і є популярною закускою в італійських ресторанах, яку подають до вина, сирів, салатів. Вироби, представлені на дегустацію виготовлені з борошна з кавової гущі.

 

За результатами високопрофесійної роботи кафедри харчових технологій було сформовано пропозиції щодо вдосконалення технології цього цікавого продукту та передано ТОВ «ФУДТЕМПЛУМ».

Співпраця продовжується та попереду нові сумісні досягнення як в напрямку наукових досліджень, так і у практичному впровадженні сумісних наробок.