З початку створення кафедри харчових технологій у Полтавському державному аграрному університеті розвиток наукових досліджень та співпраця з науковцями провідних закладів партнерів в галузі харчових технологій була і є одним з пріоритетних напрямків роботи.
За минулі роки було підписано більш як 40 договорів та меморандумів про співпрацю. Науковці кафедри харчових технологій ПДАУ приймають активну участь у проведенні спільних досліджень, запрошуються для опонування дисертацій, рецензування статей, у тому числі і у виданнях Scopus, приймають участь в експертизі наукової діяльності університетів країни.
Національний університет біоресурсів та природокористування (м. Київ) та Національний університет харчових технологій (м. Київ) є провідними харчовими університетами, з якими вже декілька років кафедра харчових технологій ПДАУ успішно співпрацює за різними напрямами.
Як розвиток плідної наукової співпраці, 11 вересня відбулася робоча зустріч професора кафедри харчових технологій ПДАУ Валерія Сукманова з науковцями НУБіП (деканом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, доктором технічних наук, професором Ларисою Баль-Прилипко, та доктором технічних наук, професором кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Ігорем Паламарчуком) і НУХТ (доктором технічних наук, професором, завідувачем кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів Василем Пасічним).
На зустрічі було обговорено виконання сумісних наукових досліджень, в тому числі і в межах проєктів з ЄС, видання сумісних наукових монографій, участь у атестації аспірантів за спеціальністю Харчові технології, особливості проведення наукових конференцій в умовах війни, визначено пріоритетні напрями подальшого розвитку харчової науки в університетах та перспективи розвитку досліджень в галузі харчових технологій.
За результатами зустрічі дійшли до спільного висновку, що розвиток наукових досліджень має бути першочерговим завданням університетів і країни, адже «Країна без науки – країна без майбутнього!».