Лабораторія виконує вимірювання в сфері поширення державного метрологічного нагляду під час визначення якості зерна.
Об'єктами вимірювання є зерно.
Об'єкти вимірювань не відносяться до серійних.
Інформація щодо об’єктів вимірювань, методик виконання вимірювань та засобів вимірювальної
техніки (ЗВТ) і стандартних зразків складу(СЗ) та властивостей речовин і матеріалів, що використовуються під час проведення вимірювань
| 
				 Назва об'єкта вимірювань  | 
			
				 Назва та позначення документа, що регламентує показник об’єкта  | 
			
				 Назва показника об'єкта, що вимірюється  | 
			
				 Номінальне значення показника та допустиме відхилення від нього  | 
			
				 Діапазон процесу та похибка вимірювань  | 
			
				 
 Назва та позначення документу, що регламентує процес вимірювань  | 
			
				 Назва та умовне позначення  | 
		|
| 
				 ЗВТ  | 
			
				 СЗ  | 
		||||||
| 
				 Пшениця, жито, ячмінь  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Маса 1000 зерен  | 
			
				 Менше 25,0 г Більше 25,0 г  | 
			
				 ДРПВ ≤10 % ДРПВ ≤ 6 %  | 
			
				 ГОСТ 10842-89 Зерно. Методи визначення маси 1000 зерен. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Натура зерна  | 
			
				 МВВ не нормується  | 
			
				 ДРПВ ≤ 5 г  | 
			
				 ГОСТ 10840-64 Зерно. Методи визначення натури ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Пурка літрова ПХ-1  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		|
| 
				 Пшениця  | 
			
				 Пшениця технічні умови ДСТУ 3768:2010,  | 
			
				 Склоподібність  | 
			
				 МВВ не нормується  | 
			
				 МВВ Не нормується  | 
			
				 ГОСТ 10987-76 Зерно. Методи визначення склоподібності ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Діафаноскоп ДСЗ-2 Фаринотом, ваги технічні ВЛКТ-500 М  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця, жито, ячмінь  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Вологість  | 
			
				 Для пшениці 14,5 % не більше, Для ячменю не менше 15 %, Для жита не більше 17 %  | 
			
				 ДРПВ ≤ 0,15 г  | 
			
				 ГОСТ 13586.5-93 Зерно Метод визначення вологості ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 
 
 Пшениця 
 
  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010  | 
			
				 
 Седиме-нтація 
  | 
			
				 Не менше 3,2 г Не більше 3,2 г 
 
 
  | 
			
				 МВВ не нормується  | 
			
				 ГОСТ 4251-2003.Зерно Метод визначення седиментації ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М  | 
			
				 СЗ розчину оцтової кислоти 
  | 
		
| 
				 Пшениця, жито  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Число падання  | 
			
				 МВВ не нормується 
  | 
			
				 ДРПВ ≤ 10 %  | 
			
				 ГОСТ 30498-97 Культури зернові. Визначення числа падання ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 ПЧП-99  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010  | 
			
				 Кількість та якість клейковини  | 
			
				 0-120 од. ВДК-1 
  | 
			
				 Похибка ±5 од. ВДК-1  | 
			
				 ГОСТ 13586.1-68 Зерно. Методи визначення кількості та якості клейковини ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М ВДК-1  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця, жито, ячмінь  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Масова частка білка  | 
			
				 МВВ не нормується  | 
			
				 ДРПВ ≤ 0,3 %  | 
			
				 ГОСТ 10846-91 Зерно та продукти його переробки. Метод визначення білка ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги АДВ-200М  | 
			
				 СЗ іонів амонію, сірчаної кислоти  | 
		
| 
				 Пшениця, жито, ячмінь  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Зернова домішка  | 
			
				 Менше 0,5 % 0,6-1,0 % 1,1-2,0 % 2,1-3,0 % 3,1-4,0 % 4,1-5,0 % 5,1-6,0 % 6,1-7,0 % 7,1-8,0 % 8,1-9,0 % 9,1-10,0 % 10,1-15,0 % Більше 15,0 %  | 
			
				 ДРПВ ≤ 0,2 % ДРПВ ≤ 0,4 % ДРПВ ≤ 0,6 % ДРПВ ≤ 0,8 % ДРПВ ≤ 1,0 % ДРПВ ≤ 1,2 % ДРПВ ≤ 1,4 % ДРПВ ≤ 1,6 % ДРПВ ≤ 1,8 % ДРПВ ≤ 2,0 % ДРПВ ≤ 2,2 % ДРПВ ≤ 3,0 % ДРПВ ≤ 3,8 % 
  | 
			
				 ГОСТ 30483-97 Зерно. Методи визначення загального та типового вмісту смітної та зернової домішки; вмісту дрібних зерен та крупності; вмісту зерен пшениці пошкоджені клопом-черепашкою  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М 
  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця, жито, ячмінь  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88  | 
			
				 Смітна домішка  | 
			
				 Менше 0,5 % 0,6-1,0 % 1,1-2,0 % 2,1-3,0 % 3,1-4,0 % 4,1-5,0 % 5,1-6,0 % 6,1-7,0 % 7,1-8,0 % 8,1-9,0 % 9,1-10,0 % 10,1-15,0 % Більше 15,0 %  | 
			
				 ДРПВ ≤ 0,2 % ДРПВ ≤ 0,4 % ДРПВ ≤ 0,6 % ДРПВ ≤ 0,8 % ДРПВ ≤ 1,0 % ДРПВ ≤ 1,2 % ДРПВ ≤ 1,4 % ДРПВ ≤ 1,6 % ДРПВ ≤ 1,8 % ДРПВ ≤ 2,0 % ДРПВ ≤ 2,2 % ДРПВ ≤ 3,0 % ДРПВ ≤ 3,8 %  | 
			
				 Вмісту металомагнітної домішки ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М 
  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| 
				 Пшениця  | 
			
				 Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010  | 
			
				 Типовий склад  | 
			
				 До 10% 10-15 % Більше 15 %  | 
			
				 ДРПВ ≤ 2,0 % ДРПВ ≤ 3,0 % ДРПВ ≤ 5,0 % 
  | 
			
				 ГОСТ 10940-64 Зерно. Методи визначення типового складу. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб  | 
			
				 Ваги технічні ВЛКТ-500 М 
  | 
			
				 МВВ не передбачено  | 
		
| Пшениця, жито, ячмінь | Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88 | Запах і колір зерна | МВВ не нормується | МВВ не нормується | ГОСТ 10967-90 Зерно. Методи визначення запаху та кольору зерна. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб | Ваги технічні ВЛКТ-500 М | МВВ не передбачено | 
| Пшениця, жито | Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88 | Фузаріозне зерно | 
				 <0,30% Понад 0,30 до0,60% включно Понад 0,60 до 1,00%включно Понад 1,00 до 3,00% включно Понад 3,00 до 6,00% включно Понад 6,00 до10,00% включнo  | 
			
				 ДРПВ<015% ДРПВ< 0,25% ДРПВ< 0.35% ДРПВ <0,55% ДРПВ< 0,85% ДРПВ< 1,25%  | 
			Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88 ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб | Ваги технічні ВЛКТ-500 М | МВВ не передбачено | 
| Ячмінь | Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, | Фузаріозне зерно | 
				 <0.30% Понад 0,30 до 0,60% включно Понад 0,60 до 1,00% включно Понад 1,00 до 3,00% включно Понад 3,00 до 5,00% включно Понад 5,00 до 10,00% включно 
  | 
			
				 ДРПВ<0,15% ДРПВ< 0,25% ДРПВ< 0,35% ДРПВ< 0,50% ДРПВ< 0,85% ДРПВ< 1,25%  | 
			Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб | Ваги технічні ВЛКТ-500 М | МВВ не передбачено | 
| Пшениця, жито, ячмінь | Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88 | Зараженість та пошкодження шкідниками | 
				 До 5 % Більше 5 %  | 
			
				 ДРПВ ≤ 0,5 % ДРПВ ≤ 1,0 % 
  | 
			ГОСТ 13586.4-83. Зерно Методи визначення зараження та пошкодження шкідниками ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб | Ваги технічні ВЛКТ-500 М | МВВ не передбачено | 
| Пшениця, жито, ячмінь | Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі ГОСТ 16990-88 | Вміст спор сажкових грибів | МВВ не нормується | ДРПВ ≤ 0,01% | ГОСТ 13496.11-74 Метод визначення вмісту спор сажкових грибів | Ваги технічні ВЛКТ-500 М | МВВ не передбачено | 
