Зустріч студентів першого курсу із представником Психологічної служби

30 жовтня 2023 року відбулася зустріч здобувачів вищої освіти спеціальності Агрономія з представником Психологічної служби Юлією Овсієнко.

 

 
Здобувачі вищої освіти 1 курсу спеціальності 101 Агрономія спілкувалися із представницею психологічної служби ПДАУ, соціальною педагогинею Юлією ОВСІЄНКО. Вона повідомила першокурсникам про заплановані саме для них у навчальному 2023/2024 році зустрічі та їх тематику; окреслила напрями діяльності та основні завдання психологічної служби Університету, провідні вектори діяльності й перспективи співпраці. Юлія ОВСІЄНКО продемонструвала складові сторінки психологічної служби Університету, повідомила про можливості співпраці з міськими молодіжними громадськими організаціями та об’єднаннями.
 
 

Юлія ОВСІЄНКО охарактеризувала поняття психічне здоров’я як стан добробуту, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал та впоратися із життєвими стресами, продуктивно і плідно навчатися, а також робити внесок у життя своєї спільноти. Зазначила, що психологічно здорова людина – це людина, яка почуває себе гармонійно та має певний резерв сил до подолання складнощів і достатній рівень продуктивності в повсякденному житті та попри труднощі життєвого шляху, має сили до адаптації та гнучкості сприйняття. На її думку гармонія і баланс є найважливішими критеріями психологічного здорової людини, тому гармонія з зовнішнім світом та життям починається з гармонії зі самим собою. 
Учасники зібрання жваво обговорили складники психічного здоров’я: усвідомлення постійності та ідентичності свого фізичного і психічного «Я»; постійність і однаковість переживань в однотипних ситуаціях; критичне ставлення до себе і своєї діяльності; адекватність психічних реакцій впливу середовища; здатність керувати своєю поведінкою відповідно до встановлених норм; планування власної життєдіяльності та її реалізації. здатність змінювати свою поведінку залежно від зміни життєвих обставин; одним з найвагоміших чинників, який руйнує психічне здоров’я є стрес.
Особливу увагу Юлією ОВСІЄНКО приділила поняттю стрес як захисній реакції організму на зовнішні подразники, зміну соціального середовища чи травматичні події, розкрила симптоми хронічного стресу та шляхи їх подолання шляхом фізичної активності, збалансованого харчування. відмовою від куріння та вживання алкоголю. 
Запропонувала підтримку психологічної служби усім учасникам освітнього процесу, наголосивши, якщо людина знаходиться в тяжкому емоційному стані,  відчувши для неї важливою є підтримка, тобто, якщо потрібна допомога, треба обов’язково про це говорити.
Усі присутні одностайно зазначили: психічно здорова людина – це продуктивна людина, тому важливо відновлювати свої сили та піклуватися про психічне здоров’я.