Знайомство першокурсників із психологічною службою та омбудсменом учасників освітнього процесу ПДАУ

 

За традицією на початку кожного навчального року  психологічна служба ПДАУ та служба омбудсмена учасників освітнього процесу знайомляться з першокурсниками різних спеціальностей усіх факультетів і навчально-наукових інститутів Університету. Враховуючи ризики для життя, пов’язані з жахіттям війни, неймовірно важливою для кожної людини є здатність подолати ці важкі випробування, зберігаючи життя та психічне здоров’я.

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про введення в дію плану оборони України та Зведеного плану територіальної оборони України» від 24.02.2022 пріоритетним напрямом діяльності закладів освіти є забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу, які страждають під час воєнних дій на території України.

Омбудсмен учасників освітнього процесу Олександр Помаз розповів про  роботу своєї служби із забезпечення прав і попередження порушення цих прав і безпеки учасників освітнього процесу під час воєнних дій.

Основною темою на зустрічі працівниць психологічної служби, зокрема практичного психолога Ірини Плаксієнко і соціальних педагогів Юлії Овсієнко та Алли Ільченко, з першокурсниками було обговорення психологічної допомоги та підтримки, яку надає психологічна служба студентам для збереження їхнього психічного здоров’я й особистісної цілісності.

Під час війни турбота про себе та чітка організація своєї життєдіяльності особливо важливі з огляду на хронічний стрес і відчуття невизначеності.

На зустрічі з першокурсниками були порушені різноманітні аспекти протидії і попередження таких ганебних явищ у суспільстві, як булінг і прояви насилля в студентському середовищі. Наприклад, на зустрічі омбудсмена учасників освітнього процесу О. Помаза і представників психологічної служби І. Плаксієнко  та  Ю. Овсієнко зі студентами спеціальностей 162 Біотехнології та біоінженерія, 101 Екологія, 202 Захист і карантин рослин, 193 Геодезія та землеустрій ННІ АСЕ йшла серйозна розмова про дотримання правил проживання у гуртожитку та  кібербулінг.

Керівниця психологічної служби, практичний психолог І. Плаксієнко детально обговорила з першокурсниками всіх спеціальностей ННІ ЕУПІТ прояви психологічного різновиду булінгу та способи протидії насильству в сім’ї. Представниці психологічної служби І. Плаксієнко, Ю. Овсієнко спільно зі студентами факультету ТВППТ проаналізували можливі ситуації   виникнення та ефективного реагування на агресивні дії булера.

У бесіді із соціальними педагогами психологічної служби Аллою Ільченко і Юлією Овсієнко  студентів 1–3 курсів ННІ АСЕ спеціальності 162 Біотехнології та біоінженерія зацікавила  інформація про панічні атаки та шляхи їх подолання. Соціальний педагог Алла Ільченко  розповіла першокурсникам спеціальностей 035 Філологія і 052 Політологія про  напрями роботи психологічної служби із забезпечення комфортних умов навчання в ПДАУ, а також обговорила з ними  сторінку сайту психологічної служби, зміст матеріалів, які на ньому розміщені.

Вітаємо першокурсників із початком їхнього професійного шляху і сподіваємося, що приналежність до дружної студентської спільноти нашого Університету сприятиме їхній емоційній і психологічній стійкості, а отже, й  успіхам у навчанні.

 

 

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: