Засідання Президії Національної академії аграрних наук України (25.05.2022р)

На запрошення секретаріату НААН, завідувач кафедри рослинництва Навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології Полтавського державного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук Володимир Гангур взяв участь у засіданні Президії Національної академії аграрних наук України, яке відбулося 25 травня 2022 року в режимі відеоконференції на платформі Zoom, під головуванням віце-президента НААН, доктора економічних наук, академіка НААН Ю.О. Лупенка.
Важливим пунктом порядку денного, який був запропонований для розгляду членів президії було питання «Обробіток грунту і сівба сільськогосподарських культур в умовах зміни клімату: проблеми та перспективи». З основною доповіддю з цього питання виступив в.о. директора ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства», академік НААН В.В. Адамчук, а співдоповідачем була Асанішвілі Н.М., кандидат с.-г. наук, заступник директора з наукової роботи з питань землеробства і рослинництва ННЦ «Інститут землеробства НААН».
У доповіді та у виступах під час обговорення було відзначено, що в умовах зміни клімату, зокрема посилення його посушливості, найвагомішим фактором отримання запланованої урожайності сільськогосподарських культур стає рівень вологозабезпечення грунту впродовж періоду вегетації. За таких умов, доцільним є впровадження мінімальної, консервуючої системи обробітку грунту, за яких створюються кращі умови для нагромадження доступної вологи в грунті та меншими є її непродуктивні втрати під час вегетації.
 

Головуючий, віце-президент НААН, доктор економічних наук, академік НААН Ю.О. Лупенко

В.о. директора ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства», академік НААН В.В. Адамчук