Як убезпечити себе у соціальних мережах

 1. Не викладайте в інтернет вашу адресу та місце фактичного перебування, намагайтеся взагалі не наводити свої контактні відомості.

   2. Не пересилайте різноманітний спам — фейкові новини, поради, «компетентні» думки тощо.

   3. Ніколи не фотографуйте, не пересилайте іншим користувачам соціальних мереж, тим паче не виставляйте в інтернет фото ваших документів, зокрема паспорта, дипломів, кредитних карток.

   4. Намагайтеся не відповідати на провокативні коментарі чи повідомлення від маловідомих або взагалі незнайомих вам осіб, особливо в тому разі, якщо текст викликав шквал негативних емоцій, бо в разі втрати контролю над собою ви можете виказати важливу інформацію, що стане у пригоді ворогові.

   5. Не реєструйтеся на сумнівних сайтах, пабліках, чатах, фільтруйте усіх нових підписників, що додаються у друзі, краще особисто перевіряйте кожну, навіть добре знайому людину, що намагається вийти з вами на зв’язок у соціальних мережах.

   6. Просто не пишіть, не говоріть зайвого в інтернеті, без потреби не викладайте будь-які фото та відео, кожне з яких може виказати небажану інформацію супротивнику або його прибічникам.

   7. На всі ваші сторінки зробіть максимально складні паролі, які неодмінно мають містити великі та малі літері, цифри та (по можливості) інші символи, що значно ускладнить роботу хакерам, які спробують їх зламати.

   8. Якщо ресурс дозволяє виконати, зробіть подвійну автентифікацію, тобто необхідність підтвердити вхід до акаунту через мобільний телефон або електрону пошту.

   9. У жодному разі не переходьте за підозрілими посиланнями на невідомі сайти, навіть якщо вони прийшли від знайомих, оскільки, по-перше, інколи люди пересилають одне одному спам, навіть не замислюючись про це; по-друге, сторінка вашого знайомого може бути зламана, а з вами спілкується бот або хакер.

   10. За можливістю активуйте анонімний режим, коли ваше перебування у чаті або на сайті неможливо простежити та ідентифікувати ваш профіль.


Пам’ятайте, що безпека України — це безпека кожного її громадянина, тож захищаючи себе, ви бороните нашу державу!